Hlavní obsah

V bruselské mešitě našli podezřelý prášek, byla to mouka

Brusel
Aktualizováno

Nejstarší a jednu z největších bruselských mešit v bruselské čtvrti Molenbeek ve čtvrtek evakuovali a její okolí uzavřeli. Kvůli nálezu podezřelého prášku v ní zasahovala dekontaminační jednotka. Sedm lidí bylo preventivně převezeno do nemocnice. Panovaly obavy, že by mohlo jít o antrax či výbušninu, ale podle úřadů se ukázalo, že šlo jen o mouku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli podezřelému prášku evakuovali mešitu v BruseluVideo: Reuters

 
Článek

Podle mluvčího hasičů Pierra Meyse přivolali pomoc zaměstnanci mešity s tím, že kolem poledne našli u vchodu do svatostánku balíček s desítkou obálek obsahující bílý prášek a obávali se, že by mohlo jít o nějakou nebezpečnou látku.

Sedm lidí bylo z mešity převezeno do nemocnice na dekontaminaci. Pět civilistů a dva policisté podle Meyse nejevili žádné známky újmy na zdraví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Analýzy prášku poměrně rychle ukázaly, že jde pouze o mouku. Bezpečnostní poplach kolem podezřelého nálezu byl odvolán krátce před 16:00 SEČ. „Vše je negativní,” řekl podle agentury AFP k výsledkům testů Meys.

Velká mešita se nachází poblíž budovy evropského parlamentu. Stojí v chudé čtvrti Molenbeek, kde je hodně muslimů, a kde žili i radikálové včetně atentátníků z Paříže.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Policisté, hasiči a zdravotníci před velkou mešitou v Bruselu

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgičtí policisté před Velkou mešitou v Bruselu

Podle muslima Mohameda Dahmichiho, který mešitu navštěvuje, zásilku otevřel a pojal podezření sám imám, hlavní duchovní mešity. Patronem mešity je podle zpravodajských webů Saúdská Arábie, spojenec Západu na Blízkém východě.

Od soboty v Bruselu kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku platil nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření, který ve čtvrtek úřady snížily na druhý nejvyšší. [celá zpráva]

Ve středu se po několika dnech rozjela část metra a otevřely se školy. [celá zpráva]

Podle médií obdržely belgické mešity po pařížských atentátech z 13. listopadu řadu hrozeb a muslimům byly adresovány i výhrůžky smrtí. Část jich muslimům adresovala skupina, která si říká Křesťanský stát. V Belgii žije zhruba půl miliónu muslimů.

„Není to dobré. Vzhledem k tomu, co vše se děje nyní v Bruselu, se bojím vycházet z domu,” svěřil se Dahmichi, když ve čtvrtek přihlížel zásahu bezpečnostních sil v mešitě a její evakuaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám