Hlavní obsah

Evropa už nemůže přijímat tolik migrantů, varoval francouzský premiér

– Paříž/Berlín

Evropa podle francouzského premiéra Manuela Vallse nemůže nadále přijímat tolik migrantů jako dosud. Sdělil to ve středu premiérův úřad zástupcům zahraničních médií, když upřesňoval citace zahraničního tisku z úterní tiskové konference věnované tématu migrace.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

Článek

„Evropa musí říci, že už nadále nemůže přijímat tolik migrantů, to není možné,” citoval ve středu jeho slova úřad vlády.

Podle několikerých novin šel ale Valls v úterním rozhovoru s médii poněkud dál. Například německý deník Süddeutsche Zeitung ho citoval následovně: „Nemůžeme v Evropě přijmout ještě více uprchlíků - to není možné.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobné citace se objevily také v italském listu Corriere della Sera a belgickém Le Soir, které se rovněž rozhovoru účastnily. „Je třeba jasně říci, že Evropa nemůže přijmout více uprchlíků,” citoval šéfa francouzské vlády belgický deník.

Süddeutsche Zeitung trvá na tom, že citace sdělené Vallsovým úřadem neodpovídají skutečnému znění původních výroků. „Verze dodatečně rozeslaná úřadem premiéra nesouhlasí s výroky Vallse při rozhovoru,” řekl vedoucí zahraniční redakce Süddeutsche Zeitung Stefan Kornelius agentuře DPA.

Kritika kancléřky

Silná kritika pak z Vallsových úst zazněla na adresu německé kancléřky Angely Merkelové. Valls naznačil, že byl překvapen jejím rozhodnutím uvolnit azylová pravidla pro syrské uprchlíky: „Nebyla to Francie, která řekla: přijďte!” Francie se přitom nikdy proti přijímání uprchlíků výrazněji nestavěla.

Bez pochybností jsou Vallsovy výzvy ke zlepšení kontrol na vnější hranici EU. To je podle něj rozhodující pro budoucnost Evropské unie: „Pokud to neuděláme, budou národy říkat: Dost bylo Evropy.”

EU podle něj musí najít taková řešení, aby uprchlíci před občanskou válkou v Sýrii mohli být zaopatřeni už v sousedních zemích, „jinak Evropa riskuje zpochybnění své schopnosti účinně kontrolovat své hranice”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám