Hlavní obsah

Slovensko kvůli hrozbě teroru zpřísní zákony a posílí tajné služby, slibuje Fico

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovensko nebude zavírat oči před terorismem a posílí pravomoci policie i tajných služeb. V souvislosti se zvýšenou hrozbou útoků v Evropě to prohlásil tamní ministerský předseda Robert Fico.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Navrhujeme prodloužit ústavní lhůty na omezování osobní svobody ze 48 hodin na 96 hodin. V případě rozhodování soudce o vazbě se se tato lhůta prodlužuje ze 72 hodin na 144 hodin,“ upozornil slovenský premiér po zasedání bezpečnostní rady státu.

Změna ústavy

K tomu bude potřebná změna ústavy a vládní stran Směr-sociální demokracie bude potřebovat podporu opozičních stran. Slovenský premiér ale doufá, že situace je tak vážná, že podporu opozice získá.

Navrhujeme, aby v případě podezřelého z terorismu mohl soud uvalit vazbu bez uvedení důvodu.
Slovenský premiér Robert Fico

„Slovensko považuje nekontrolovanou migraci za bezprecedentní bezpečnostní riziko pro celou Evropu. V důsledku toho se mimořádně zvýšila rizika spojená s terorismem v prostoru Evropské unie,“ konstatoval.

Vazba bez udání důvodu

Ministr spravedlnosti zároveň předloží právní předpisy, které se týkají rozšíření působnosti specializovaného trestního soudu a úřadu speciální prokuratury.

Rozšiřujeme také ochranu svědka, který se rozhodne svědčit v případě trestných činů terorismu.
slovenský ministerský předseda Robert Fico

„Navrhujeme, aby v případě podezřelého z terorismu mohl soud uvalit vazbu bez uvedení důvodu,“ řekl Fico. Slovensko začne monitorovat telefonickou komunikaci odsouzených a obviněných. „Vše bude zaznamenáno, kromě komunikace mezi obviněným a jeho obhájcem,“ dodal.

Motivace k donášení

Změnit se má také charakter trestného činu založení a podporování teroristické skupiny na obzvlášť závažný zločin, aby mohla být zvýšena trestní sazba.

„Abychom motivovali lidi, kteří jsou součástí teroristické skupiny ke spolupráci a poskytování informací o spolupachatelích, bude se intenzivněji využívat institut dočasného odložení vznesení obvinění a zastavení trestního řízení spolupracujícího obviněného.

„Rozšiřujeme také ochranu svědka, který se rozhodne svědčit v případě trestných činů terorismu. Bude mít podstatně efektivnější ochranu a podstatně víc se budou využívat videokonference při výslechu svědka, aby se zamezilo konfrontaci svědka s osobou podezřelou z terorismu,“ doplnil Fico.

V případě policie se rozšíří důvody k zajištění lidí, prodlouží se lhůta na zajištění a rozšíří se oprávnění k prohlídce dopravního prostředku. Mění se rovněž některé pravomoci Slovenské informační služby a Vojenské zpravodajské služby. Zvýší se počet policistů a dojde k jejich přezbrojení.

Finanční náklady těchto kroků Fico nezmínil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám