Hlavní obsah

Francouzi podnikli od útoků v Paříži už 1233 zátahů, zadrželi 165 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve oznámil, že francouzská policie podnikla od pařížského teroru 1233 zátahů, které vedly k zadržení 165 lidí a zabavení 230 zbraní. A francouzští podnikatelé už začali sčítat škody. Po útocích vzrostla podpora francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandeovi.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Posílená policejní ochrana na Place de la Republique

Článek

Počet nově rezervovaných letů do Paříže klesl během týdne po teroristických útocích ve francouzské metropoli o více než čtvrtinu. Počet zrušených rezervací byl ve stejném období proti loňsku vyšší o 21 procent, informovala analytická společnost ForwardKeys.

Francouzské sdružení pořadatelů hudebních akcí Prodiss mezitím požádalo stát o finanční pomoc ve výši 50 milionů eur (1,4 miliardy korun) na překonání ztrát vyvolaných atentáty.

Jenom prodeje lístků na koncerty klesly podle jejich organizátorů v týdnu po atentátech zhruba o 80 procent. Kromě výpadku tržeb se zábavní průmysl obává nárůstu nákladů na bezpečnostní opatření, což ohrožuje konání dalších akcí.

Trpí i belgický byznys 

V Bruselu, kde od víkendu kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku platí pohotovost, si na ztráty stěžují restauratéři i provozovatelé hotelů.

První, pochopitelnou a lidskou reakcí těch, kdo měli v Bruselu zamluvený hotelový pokoj bylo, že svůj příjezd pozdrží.
Místopředseda bruselské federace restauratérů Marc Van Muylders.

"První, pochopitelnou a lidskou reakcí těch, kdo měli v Bruselu zamluvený hotelový pokoj, bylo, že svůj příjezd pozdrží," připustil Van Muylders, který ale věří, že už příští týden se do Bruselu vrátí normální život. [celá zpráva]

Hollandovi se dostává podpory

Vzrostla naopak popularita francouzského prezidenta Hollanda. Kladně ho podle průzkumu institutu Odoxa hodnotí 32 procent Francouzů, což je o deset procentních bodů víc než v říjnu. Hollande v těchto dnech o boji proti terorismu jedná s dalšími světovými státníky, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Britské referendum

Dalším z důsledků pařížských útoků je také příklon už více než poloviny Britů k myšlence odchodu jejich země z Evropské unie, o čemž budou nejpozději do konce roku 2017 hlasovat v referendu. Podle deníku The Independent, který   zveřejnil výsledky příslušného průzkumu, jde o důsledek zesílených obav z uprchlické krize v EU po pařížských útocích.

Reklama

Související články

Po zásahu v Saint-Denis našli další tělo

Při středečním protiteroristickém zásahu francouzské policie na pařížském předměstí Saint-Denis zemřeli tři lidé. Agentura AFP uvedla s odkazem na...

Výběr článků

Načítám