Hlavní obsah

Británie kvůli teroristickým hrozbám posiluje ozbrojené síly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér David Cameron v pondělí v parlamentu představil strategii obrany a národní bezpečnosti na příštích pět let. Země má být schopna rychle reagovat na teroristické hrozby a kybernetické útok, ale také na krize podobné ukrajinské. Proto se zvýší počet mužů, jež země může vyslat do války i množství vojenských letadel a lodí.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér David Cameron (uprostřed) na základně RAF Northolt před stíhačkou Eurofighter Typhoon

Článek

„Vraždy v ulicích Paříže nám připomněly, že krutý Islámský stát není problém vzdálený tisíce kilometrů. Je to přímá hrozba pro naši bezpečnost doma i v zahraničí,” prohlásil podle Reuters Cameron, když poslancům oznamoval, že jeho vláda chce zvýšit v příštích deseti letech výdaje na armádu a rozvědky o 12 miliard liber (462 miliard Kč), tedy zhruba o sedm procent.

„Máme nyní silnější ekonomiku a můžeme si dovolit investovat více do naší národní bezpečnosti, mít více lidí, více letadel, větší námořnictvo, větší RAF, lépe vybavenou armádu, která bude lepší v boji proti kyberútokům a terorismu. Jsme angažovaný národ,“ řekl Cameron, a dodal, že Británie bude dál zapojena do mezinárodní koalice, aby se IS porazil nejen v Iráku, ale i v Sýrii. Míní tam začít podnikat nálety

Více k tomu prý uvede ve čtvrtek. Nemíní však tlačit na poslance, jak mají hlasovat. Předloni návrh zamítli.

Podle něj je potřeba potírat terorismus všude. „Už si vyžádal životy britských rukojmí, na plážích v Tunisku byl podniknut nejhorší útok na britský lid od 7. července 2005, nemluvě o sedmi odvrácených teroristických spiknutích v posledním roce.“ [celá zpráva]

Foto: Reuters

Britský premiér David Cameron na základně Northoltpřed vojáky u vozidel Lockheed Martin Warrior Infantry Fighting Vehicle (vlevo) a a General Dynamics Ajax Specialist Vehicle

V případě velkého atentátu v Británii má být podle plánu připraveno ihned pomoci policii 10 000 vojáků. I když se podle zprávy teroristické skupiny jako Islámský stát či Al-Káida budou pokoušet získat chemické, biologické a radioaktivní látky, prvořadým terčem teroristů zůstávají civilní dopravní letadla.

Armáda posiluje

Británie do roku 2025 vytvoří dvě úderné brigády rychlého nasazení, každou o síle 5000 mužů, které budou moci kdekoli na světě bojovat s terorismem. Do války budou moci britská armáda, letectvo a námořnictvo vyslat 50 000 mužů a ne jen 30 000 jako nyní.

Plán počítá s vytvořením dvou dalších perutí stíhacích letounů Eurofighter Typhoon po dvanácti strojích. Jejich životnost se prodlouží o deset let do čtyřicátých let a RAF bude mít v té době sedm perutí po 12 strojích, uvedl list The Daily Telegraph.

Foto: Justin Tallis, ČTK/AP

Britský premiér David Cameron si prohlíží letoun Eurofighter Typhoon.

Americké letouny F-35 Lightning II pro dvě nové letadlové lodě budou k dispozici v roce 2022 v počtu 24 strojů a ne jen osmi.

Nakoupí se devět vojenských pozorovacích, průzkumných a protiponorkových letounů Boeing P-8 Poseidon, které mají nahradit v roce 2010 vyřazených nových strojů Nimrod. První dva budou ve výzbroji v roce 2018 a pomohou lépe ochránit zemi, stejně jako chystaný systém výstražných protiraketových radarů.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér David Cameron na základně RAF Northolt před vrtulníky námořnictva Merlin (vlevo) a Wildcat

O pět let se ale zdrží dodání nových jaderných ponorek, které nahradí stávající třídu Vanguard, přičemž náklady na ně stoupnou z 20 na 31 miliard liber. Mají sloužit jako jaderná odstrašující síla. Dodány budou také nové fregaty typu 26, ale ne modernějšího typu 13.

Reklama

Výběr článků

Načítám