Hlavní obsah

Hasna to nebyla. Výbušninu v bytě s teroristou odpálil někdo jiný, tvrdí zdroj z policie

Paříž
Aktualizováno

Hasna Aitboulahcenová nebyla tou, kdo aktivoval výbušniny v bytě, v němž se skrýval strůjce teroru v Paříži Abdelhamíd Abaaoud. Agentuře AFP to v pátek řekl nejmenovaný zdroj z policie. Sebevražedný pás podle něj odpálila osoba v ženině blízkosti.

Foto: ČTK/AP

Forenzní technici u domu v Saint-Denis

Článek

Šestadvacetiletá Aitboulahcenová byla jednou ze tří lidí, kteří během středeční policejní razie na pařížském předměstí Saint-Denis zemřeli. Podle dosavadních zpráv se vyhodila do povětří, když aktivovala výbušniny na svém těle. To teď policejní zdroj popřel.

Svědkové popisovali, že žena krátce před výbuchem křičela o pomoc. Bezprostředně před explozí, která ji rozmetala na kusy, jež vyšetřovatelé sbírali i na ulici, také odpovídala zásahové jednotce. Na dotaz, kde je její přítel, Aitboulahcenová křikem odpověděla, že to není její přítel.

„Snažila se říct, že k teroristům nepatří, že s nimi nemá nic společného a chce se vzdát,“ potvrdil serveru BBC další policista, podle něhož ji ale vzápětí zabila exploze v její blízkosti. Policista uvedl, že trhavinu odpálila třetí osoba.

Vyšetřovatelé Aitboulahcenovou sledovali kvůli podezření, že obchoduje s drogami. Její mobil je přivedl na stopu džihádisty Abaaouda, o němž se hovoří jako o jejím bratranci i partnerovi. Francouzská prokuratura potvrdila, že v bytě zemřeli Aitboulahcenová i Abaaoud. V domě však našli ostatky ještě jednoho člověka. Původně bylo uváděno, že jde o další ženu, pak ale jeden zdroj z vyšetřování naznačil, že by mohlo jít o muže. Není tedy jisté, kdo výbušniny v bytě odpálil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám