Hlavní obsah

Útočník v Bosně zastřelil dva vojáky, podle sousedů se přidal k salafistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sarajevo
Aktualizováno

Dva vojáky zastřelil a tři další lidi zranil útočník na okraji bosenského hlavního města Sarajeva. Incident se udál ve středu. Útočník, který se podle okolí přidal k islámským fundamentalistům, z místa činu utekl. Když později policie obklíčila jeho dům na předměstí, spáchal sebevraždu.

Foto: ČTK/AP

Bosenský policista u autobusu, po němž útočník také střílel.

Článek

Muž identifikovaný jako Enes Omeragić přišel s automatickou puškou do sázkové kanceláře na předměstí Rajlovac. Následně od ostatních oddělil dva vojáky z nedalekých kasáren a zastřelil je. Jeden z vojáků byl bosňák, tedy muslim.

Když pak z místa utíkal, střílel ještě na autobus, v němž zranil řidiče a dva cestující, z nichž jeden je také voják. Policie za střelcem vyrazila k jeho domu, kde pak muž okolo půlnoci spáchal sebevraždu. Podle serveru listu Dnevni Avaz použil ruční granát.

Policie odmítla spekulace o teroristickém činu. „Jsou to jen fámy. Zatím je příliš brzy na to říkat takové věci,“ uvedl policejní komisař Vahid Cosic. Podle svědků však měl střelec na hlavě pásku s arabskými nápisy. Někteří sousedé také vypověděli, že se Omeragić v poslední době přiklonil k salafismu, který hlásá  návrat islámu k jeho kořenům, a má proto blízko k fundamentalistům.

Agentury upozornily, že islámští radikálové v posledních čtyřech letech v zemi útočili nejméně dvakrát. Útok na americkou ambasádu v roce 2011 se obešel bez zranění, ale při útoku na policejní stanici v dubnu letošního roku byl jeden policista zabit.

Reklama

Výběr článků

Načítám