Hlavní obsah

Francouzský premiér varoval před chemickými útoky. Parlament schválil prodloužení výjimečného stavu

– Paříž • Aktualizováno

Francouzský premiér Manuel Valls ve čtvrtek varoval, že extremisté by mohli použít chemické a biologické zbraně. Naléhal proto na parlament, aby prodloužil výjimečný stav. Poslanci Národního shromáždění prodloužení o tři měsíce podle očekávání hladce schválili.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

Článek

„Nesmíme nic vyloučit. Říkám to s veškerou nutnou obezřetností. Víme ale a pamatujeme na to, že také existuje riziko chemických a bakteriologických zbraní,“ prohlásil Valls před zákonodárci.

„Hrůzná představivost organizátorů je bezbřehá,“ varoval premiér a dodal: „Terorismus zasáhl Francii ne proto, co děláme v Iráku a v Sýrii, ale proto, že taková je jeho podstata.“

Prodloužení výjimečného stavu

Francouzská vláda požádala parlament o prodloužení výjimečného stavu, který prezident Francois Hollande vyhlásil bezprostředně po útocích v Paříži, kde teroristé povraždili 129 lidí. Zákonodárci v dolní komoře to podle očekávání schválili. V pátek bude o návrhu hlasovat ještě Senát.

Výjimečný stav například umožňuje policii provádět razie bez povolení soudu a policistům nosit zbraň, i když nejsou ve službě.

Islámský stát po pátečních útocích už nejméně dvakrát pohrozil Francii novými útoky. [celá zpráva]

Ve středu také v Marseille pobodala trojice islamistů židovského učitele. Jeho život zřejmě zachránil náhodný příjezd auta. Útočníci se hlásili k Islámskému státu a radikálovi Muhammadu Merahovi, který před třemi lety v jižní Francii zabil sedm lidí včetně židovského učitele a tří dětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám