Hlavní obsah

USA varují Itálii před teroristy

– Řím

Americké ministerstvo zahraničí varovalo, že potenciálním cílem teroristických útoků v oblasti Říma a Milána se může stát bazilika svatého Petra ve Vatikánu, milánská katedrála či operní dům La Scala. Rovněž jsou prý ohrožena místa jako kostely, synagogy, restaurace, divadla a hotely, uvedla agentura AP.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Terčem by mohl být i Vatikán.

Článek

Americká ambasáda v Římě dnes zveřejnila "výzvu týkající se bezpečnosti určenou americkým občanům". Říká se v ní, že "teroristické skupiny by mohly použít podobné metody jako nedávno v Paříži". Při pařížských útocích minulý pátek zahynulo 129 lidí. "Italské úřady si jsou vědomy toho, že takové hrozby existují," dodala ambasáda. Americké občany vyzvala, aby "zůstali ostražití a všímali si svého okolí".

Jen o několik hodin dříve italská televizní stanice informovala, že americká tajná služba FBI předala Italům informaci o možných cílech teroristických útoků, mezi kterými je bazilika svatého Petra a rovněž katedrála a opera v Miláně. Podle rozhlasové stanice RAI nicméně neexistují "žádné přímé náznaky konkrétních hrozeb".

Tradiční středeční generální audience proběhla na Svatopetrském náměstí bez jakéhokoli incidentu, papežova ochranka byla nicméně posílena. Po pařížských útocích bylo v Římě rozmístěno 700 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám