Hlavní obsah

Tureckým pašerákům zřejmě docházejí čluny

Novinky, Luděk Fiala (Lesbos)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesbos

Turecké pašerácké mafii, která každý den vysílá přes moře na řecký ostrov Lesbos za horentní poplatky stovky až tisíce uprchlíků, zřejmě docházejí čluny a motory. Soudí tak pracovníci humanitárních organizací, které podle zjištění Novinek.cz na pobřeží Lesbos jako jediné fungují – na rozdíl od státních nebo unijních orgánů. Obávají se, že kvůli nedostatku plavidel se zvýší počet obětí.

Tureckým pašerákům zřejmě docházejí člunyVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Štáb Novinek byl na Lesbu svědkem události, kterou místní lidé považují za neobvyklou. Ze člunu, který přirazil k pobřeží na těžko přístupném místě, nejdříve vystoupily desítky běženců, poslední dva lidé ale na palubě zůstali a spěšně se vydali zpět na tureckou stranu. Podle některých to může znamenat, že pašerákům i přes hromady peněz, které na běžencích vydělávají, docházejí plavidla, a tak se snaží co nejvíce jich ušetřit.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Dva muži, zřejmě pašeráci, otáčejí po vyložení lidského nákladu člun a vracejí se s ním do Turecka

Zatímco v pondělí dorazilo do městečka Skala Sykamineas a jeho okolí asi 25 člunů, v úterý i ve středu to bylo jen zhruba kolem deseti. Pašeráci také lodě přeplňují, do plavidel pro 15 pasažérů nacpou i 50 lidí, řekl Novinkám Sakis Sotirakis z dobrovolnické pobřežní hlídky.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Máme zprávy, že chtějí vyrobit ze dřeva loď pro 500 lidí
Sakis Sotirakis, dobrovolný pobřežní strážce

„Spousta uprchlíků nám řekla, že pašerákům docházejí lodě a záchranné vesty,“ řekl Sotirakis. Potvrdil také zprávy, které znějí i z jiných zdrojů, o tom, že pašeráci míří na uprchlíky zbraněmi a nutí je nastoupit do přeplněných člunů.

Uprchlíci na ostrově LesbosVideo: Novinky

Dřevěná loď pro pět set lidí

„Až jim dojdou lodě, budou čekat. Máme ale zprávy, že chtějí vyrobit ze dřeva loď pro 500 lidí,“ sdělil Sotirakis a vzápětí dodal: „To by byla ale pohroma, protože 500 lidí ve špatném počasí na moři by znamenalo, že bude potřeba minimálně 10 záchranných lodí, abychom je dostali do bezpečí. A tady na pobřeží máme pouze čtyři.“

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Čluny, na nichž připluli uprchlíci, ještě před tím, než se do nich pustí místní sběrači, kteří je rozřežou a hodnotné součásti včetně motoru dál zužitkují.

Mezi dobrovolníky kolují informace, že do tureckého přístavu na druhé straně už dorazil kontejner se zásilkou nových člunů a motorů, na které čeká dalších 90 tisíc lidí, ale zatím nebylo možné to ověřit.

Dobrovolníci na ostrově Lesbos líčí nelidské metody tureckých pašeráků lidíVideo: Novinky

Do lodi teče? Tady máte pumpičku, to zvládnete

Že jsou pašeráci schopni posílat uprchlíky téměř na jistou smrt, dokládá i případ z noci na středu, který Novinkám přiblížil izraelský lékař Usáma Šifní.

Foto: Novinky

Uprchlíci na člunu míří k ostrovu Lesbos

„Nahnali je do člunu, do kterého už na břehu evidentně teklo. Když na to poukazovali, dali jim Turci dvě pumpičky a řekli jim ‚To zvládnete’. Nějakou dobu to zvládali, ale zhruba uprostřed cesty už to nešlo a loď se začala potápět,“ tlumočí Šifní svědectví pasažérů.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Idylická oblast kolem městečka Skala Sykamineas na ostrově Lesbos, odkud je turecké pobřeží na dohled.

„Ze člunu vypadlo dítě, pro které skočil asi 16letý chlapec. Zachránil ho, ale nemohl se sám dostat zpět. Aby člun odlehčil, rozhodl se vedoucí skupiny, 56letý Iráčan, že vyskočí ven, aby mohli ostatní v pořádku doplout. Zachránil je všechny. Pobřežní hlídka je pak vylovila, ale pro Iráčana se vrátila až za půl hodiny. Dostal se k nám totálně podchlazený, měl 34,2 stupně, ale podařilo se nám ho zachránit,“ řekl Izraelec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám