Hlavní obsah

Strůjce teroru v Paříži je po smrti

Paříž
Aktualizováno

Strůjce teroristických útoků v Paříži Abdelhamíd Abaaoud je po smrti. Byl zabit při razii na severním předměstí Saint-Denis. Listu The Washington Post to řekli dva nejmenovaní zástupci tajné služby.

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Článek

Francouzská policie a armáda udeřila na byt v Saint-Denis brzy ráno. Akce trvala několik hodin. Úřady nově potvrdily, že při ní byli zabiti dva lidé a osm dalších bylo zatčeno.

Podezřelý původce útoků v Paříži je podle dvou příslušníků tajné služby mrtev.

Mrtví jsou tedy Abaaoud a žena, o níž se spekuluje jako o jeho manželce a možná i čtvrté útočníci z koncertního divadla Bataclan, kde teroristé v pátek postříleli 89 lidí. Úřady ve středu odpoledne doplnily, že se jednalo o jeho sestřenici Hasnu Aitboulahcenovou, která byla hned natřikrát pod dozorem - tajné služby, soudu a policie. Byla podezřelá z teroristických aktivit a obchodu s drogami.

V bytě byl válečný arzenál

Pařížský prokurátor Francois Molins na večerní tiskové konferenci informaci nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Uvedl pouze, že Abaaoud není mezi zatčenými, stejně jako Salah Abdeslam, který zřejmě teroristy do Paříže vezl.

Molins však potvrdil dřívější zprávy, že buňka chystala ještě další útoky. Média v průběhu dne informovala, že terčem měly být moderní obchodní čtvrť La Défense a pařížské letiště Charlese de Gaullea. [celá zpráva]

Podezřelí měli podle Molinse v bytě v Saint-Denis „celý válečný arzenál“ včetně kalašnikovů a pásů s výbušninami. Molins uvedl, že razie, která byla provedena i ve dvou přilehlých bytech v činžovním domě, byla „extrémně náročná“, protože teroristé měli opevněné dveře, které se nepodařilo vyvrátit napoprvé, takže se skupina uvnitř měla čas připravit. Policisté během akce vypálili 5000 ran, upřesnil prokurátor.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Mohammad Abdeslam (vlevo), bratr dvou útočníků z Paříže Salaha a Brahima, zapaluje na balkóně svého domu v Molenbeeku svíčku.

Syn přistěhovalců z Bruselu

Sedmadvacetiletý Abaaoud je pokládán za organizátora útoků. Tento syn marockých přistěhovalců vyrůstal v Bruselu, kde navštěvoval jednu z nejprestižnějších středních škol.

Úřadům nebyl neznámý. Podle policie verboval bojovníky do Sýrie, kam dostal i svého třináctiletého bratra. Pomáhal také organizovat a financovat teroristickou buňku ve městě Verviers na východě země, kterou policie rozbila letos v lednu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil střelbu a zadržení podezřelých při zásahu v Saint DenisVideo: Reuters

Sám Abaaoud se potom v magazínu Islámského státu Dabiq chlubil, jak se mu povedlo belgickou bezpečnost přelstít, vrátit se ze Sýrie a zorganizovat džihádisty. Dosud nebylo zcela jasné, zda není zpět v Sýrii.

Francouzské úřady se podle agentury AP domnívají, že Abbaoud stál i za dalšími pokusy o útok včetně teroru v rychlovlaku do Paříže, jemuž letos v létě zabránila duchapřítomnost tří amerických vojáků na dovolené, kteří náhodou vlakem cestovali. [celá zpráva]

Kromě toho měl Abbaoud organizovat útok v kostele na předměstí Paříže.

Reklama

Výběr článků

Načítám