Hlavní obsah

Vyhrožovali, že to celé vyhodí do povětří. Policista vylíčil masakr v Bataclanu

Právo, Novinky, rei, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Průběh teroristického útoku v pařížském koncertním sále Bataclan, kde trojice mužů s kalašnikovy postřílela 89 lidí, popsal televizi TFI jeden ze zasahujících policistů. Kromě jiného vypověděl, že teroristé s policií nějaký čas vyjednávali, ale k ničemu to nevedlo.

Foto: Profimedia.cz

Svíčky za oběti před koncertní budovou Bataclan v Paříži

Článek

První policisté dorazili zhruba v deset večer. Uvnitř zhruba o dvacet minut dříve trojice ozbrojenců spustila palbu do posluchačů na koncertě rockové skupiny Eagles of Death Metal. Jeden z policistů záhy stanul přímo proti jednomu z útočníků. Jakmile na něj vystřelil, vybuchly výbušniny na džihádistově těle. Dosud není jasné, jestli se útočník odpálil sám, anebo bombu aktivovala střela.

Zhruba v 22:15 hodin přijelo speciální zásahové komando a proniklo dovnitř. Zbylí dva útočníci už v té chvíli byli v druhém patře, na jehož balkónech byli další posluchači. Zatímco jednotky v dvouřadech postupovali po schodištích vlevo i vpravo nahoru, z různých koutů vycházeli vyděšení lidé.

„Vylézali jako nějaké zombie. Vypadali strašně a sotva šli,“ popsal policista.

Souhlasili s jednáním

Komando zaujalo pozice u dveří, za nimiž tušili teroristy. Pak se dlouho nic nedělo. O hodinu později se za dveřmi ozval hlas. Byl to jeden z rukojmích, jehož vyslali jako prostředníka. „Křičel, že jsou tam teroristé, a že když otevřeme dveře, vyhodí všechno do povětří,“ vylíčil policista. Útočníci pak souhlasili, aby k nim byl doručen mobil a byl s nimi navázán kontakt.

V následujících 50 minutách proběhlo pět telefonátů, ale vyjednávání nikam nevedla. „Nechtěli propustit rukojmí. Říkali, ať odejdeme, jinak budou střílet a připravovat rukojmí o hlavy,“ uvedl policista.

Dvacet minut po půlnoci dostalo komando rozkaz zaútočit. Policisté vyrazili dveře a kryti za velkým železným štítem pronikli do chodby s asi dvaceti rukojmími. O tři minuty později stanuli proti útočníkům. Poté, co jejich směrem vrhli zábleskový granát, který je měl dezorientovat, jednoho z nich zasáhli. V tu chvíli druhý odpálil výbušniny, které měl na sobě. Exploze rozmetala těla obou útočníků na kousky.

Nikdo jiný během zásahu v horním patře nebyl zabit a jen jeden policista byl zraněn.

Vybrali si Bataclan kvůli židovským exmajitelům?

Místo nejkrvavějšího pátečního řádění islámských fanatiků, koncertní sál Bataclan, býval již v minulosti terčem výhrůžek islámských a antisemitských radikálů. Podle listu Daily Mail a dalších izraelských i francouzských periodik jej totiž dlouhá desetiletí vlastnili židovští majitelé a prodali jej teprve před dvěma měsíci.

Divadlo často organizovalo proizraelské akce, včetně říjnového kongresu křesťanských sionistů. Francouzské bezpečnostní síly již v roce 2011 zachytily hrozby extremistické organizace Islámská armáda, která chtěla zaútočit na Bataclan právě kvůli jeho majitelům.

„Prodali jsme divadlo teprve v září, a to po čtyřiceti letech. Jsme otřeseni, protože tam známe každého zaměstnance,“ řekl izraelské televizi Pascal Laloux, jeden z bývalých majitelů. Jeho bratr Joel nedávno přesídlil do Izraele. Během útoku mu volal někdo z divadla a on slyšel střelbu. Při koncertu metalové skupiny The Eagles of Death Metal zahynulo 89 lidí. Tatáž skupina přitom koncertovala v červenci v Tel Avivu.

Bataclan se původně jmenoval Ba-Ta-Clan podle stejnojmenné operety Jacquese Offenbacha, německého skladatele s židovskými kořeny. Jde o koncertní sál, postavený v letech 1864 až 1865 v orientálním slohu podle návrhu architekta Charlese Duvala. Hlavní sál má kapacitu 1498 míst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám