Hlavní obsah

Francie požádala kvůli terorismu o pomoc státy EU, všichni souhlasí

Paříž
Aktualizováno

Francie požádala všech osmadvacet zemí Evropské unie o aktivaci článku, na jehož základě ostatní členské státy poskytnou veškerou potřebnou a dostupnou pomoc napadenému státu. Všechny země souhlasily.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Francouzská vlajka před uzavřenou Eiffelovou věží

Článek

„Právě jsem vyvolal aktivaci článku 42.7,“ napsal francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian na Twitteru

Ministry obrany všech zemí Evropské unie Le Drian požádal o pomoc na úterním jednání v Bruselu a podle českého ministerstva obrany ostatní ministři tuto žádost podpořili, napsala ČTK.

Čeští zpravodajci

Český premiér Bohuslav Sobotka informoval ČTK, že aktuální nyní bude spolupráce s Francií ve zpravodajské oblasti. "Česko je a bude s Francií solidární. Poskytneme podporu podle konkrétních francouzských požadavků a podle našich možností," řekl český premiér.

Tweet, který oznámil mobilizaci celé EU

Souhlas všech ministrů později potvrdila i agentura Reuters.

Jakou pomoc Paříž žádá, není jasné. Francouzský ministr obrany na tiskové konferenci prohlásil, že má o konkrétní spolupráci jednat bilaterálně s jednotlivými členskými zeměmi.

Le Drian nicméně naznačil, že může jít o zapojení dalších zemí do vojenských operací v Sýrii a Iráku či převzetí části úkolů, které francouzské jednotky nyní plní jinde ve světě.

Češi na Mali

Právě tak vidí nejpravděpodobnější možný český příspěvek ministr obrany Martin Stropnický. V africkém Mali totiž v operaci EU čeští vojáci působí společně s Francouzi. Český kontingent se tam podle Stropnického může navýšit a francouzská strana by tak mohla své vojáky využít jinak.

"Všichni to berou jako útok na Evropu, na evropský způsob života a také se podle toho chtějí zachovat," popsal podle ČTK atmosféru na jednání Stropnický.

Pomoc všemi prostředky

Text příslušného sedmého paragrafu 42. článku Lisabonské smlouvy uvádí, že "pokud se členský stát stane na svém území terčem ozbrojeného napadení, poskytnou mu ostatní členské státy pomoc a podporu všemi prostředky, které jsou v jejich moci.

Ve Francii, kde platí výjimečný stav a v Belgii, kde bylo vyhlášeno zvýšené riziko teroristického útoku, mezi tím pokračuje hon na komplice teroristů, kteří v pátek provedli, sérii teroristických útoků, při nichž zahynulo 129 lidí a dalších 352 utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám