Hlavní obsah

Útoky v Paříži jsou vodou na mlýn německým radikálům

Stranu Alternativa pro Německo (AfD) by nyní podle průzkumu společnosti Insa volilo 10,5 procenta Němců. Podle německého deníku Bild se tato populistická a protiimigrační strana stala třetí nejsilnější v zemi. Průzkum se konal od pátku do pondělí, kdy Evropa naplno prožívala následky teroristických útoků v Paříži.

Foto: Profimedia.cz

Kancléřství v Berlíně

Článek

Podle pozorovatelů využívá AfD toho, jakým způsobem se vládní koalice potýká s uprchlickou krizí a že vládní strany jsou při řešení tohoto problému nejednotné. Konzervativní bloku CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové má podporu 35 procent potenciálních voličů a sociální demokracie (SPD) 23,5 procenta.

AfD v roce 2013 těsně neprošla do Spolkového sněmu, v následujícím roce však uspěla v evropských volbách i v zemských volbách v Sasku, Durynsku a Braniborsku.

Strana původně vystupovala především s ekonomickým programem zaměřeným na kritiku společné evropské měny, po letošním rozkolu v jejím vedení začala klást větší důraz na společenská témata, především na odpor k přijímání běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám