Hlavní obsah

Spojené státy dodaly munici silám syrské arabské koalice

Aktualizováno

Francouzské letectvo v neděli večer bombardovalo baštu radikálního hnutí Islámský stát ve městě Rakka na východě Sýrie. K pátečním atentátům v Paříži se přihlásil IS. Oficiální počet obětí útoků ve francouzské metropoli zůstává na čísle 129, uvedly pařížské nemocnice. Nepotvrdila se předchozí informace, že zraněním v nemocnici v neděli podlehli další tři lidé.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Muslim se modlí před restaurací Le Carillon v Paříži, kde teroristé v pátek zabili několik lidí.

Článek

00:01 - Vážení čtenáři, on-line reportáž o událostech kolem teroristických útoků v Paříži pro dnešní den končí. Další informace najdete v ostatních zprávách. Děkujeme za pozornost. Redakce Novinky.cz

23:44 - Francouzských náletů na baštu radikálního hnutí Islámský stát ve městě Rakka na východě Sýrie se zúčastnilo 12 letounů, které shodily 20 bomb.

Byl to největší francouzský nálet na pozice IS od září, kdy s nimi Paříž ve větší míře začala, sdělilo francouzské ministerstvo. Letouny vzlétly z míst v Jordánsku a Perském zálivu a koordinovaly se s americkým letectvem.

Podle irácké tajné služby byla právě Rakka místem, kde se plánovaly páteční pařížské útoky, uvedla agentura AP.

23:27 - Bavorská vláda po pařížských atentátech vyzvala spolkovou vládu, aby okamžitě zpřísnila kontroly na hranicích s Rakouskem. Na této hranici má spolková policie napříště kontrolovat všechny přechody, a ne jen vybrané, jak je tomu doposud po nedávno obnovených hraničních kontrolách.

Vyzvali k tomu podle agentury DPA bavorský premiér Horst Seehofer a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

21:57 - Spojené státy dodaly munici silám syrské arabské koalice, která na severu Sýrie bojuje proti Islámskému státu (IS). Agentuře Reuters to sdělil nejmenovaný americký činitel.

Takzvaná Syrská arabská koalice sdružuje až 12 skupin. Společně s kurdskými a dalšími bojovníky se snaží vyrvat obsazená území z rukou IS.

První dodávku munice USA shodily syrským arabským rebelům 11. října. Nejnovější zásobovací akce byla podle amerického činitele dokončena v sobotu. Vojenské vybavení tentokrát k rebelům mířilo po zemi. Není jasné, kdo je do země dopravil - američtí vojáci je podle stejného zdroje Reuters do země nepřevezli.

21:56 - Francouzské letectvo v neděli večer bombardovalo baštu radikálního hnutí Islámský stát ve městě Rakka na východě Sýrie. Letecké údery zasáhly velitelské středisko, náborové středisko džihádistů, sklad zbraní a výcvikový tábor, oznámilo francouzské ministerstvo obrany.

IS se přihlásil k pátečním teroristickým útokům, které po sobě zanechaly nejméně 129 mrtvých.

"První zničený cíl používal DAEŠ (arabská zkratka pro IS) jako velitelský post, náborové středisko džihádistů a sklad zbraní a munice. Druhý cíl ukrýval výcvikový tábor teroristů," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

21:43 - Upřesněná zpráva pařížských nemocnic uvádí, že po pátečních atentátech v sobotu zemřeli tři lidé. Počet všech obětí zůstává na čísle 129. Dvaačtyřicet lidí je stále na jednotkách intenzivní péče. 35 zraněných už bylo přemístěno z jednotek intenzivní péče na jiná oddělení. Lékaři v nemocnicích ošetřili celkem 415 lidí, 218 jich již bylo propuštěno.

21:16 - Oficiální počet obětí pátečních útoků zůstává na čísle 129. Údaj zpřesnily pařížské nemocnice. Předchozí nedělní informace agentury AFP uváděla, že tři lidé podlehli svým zraněním, počet mrtvých by se tak zvýšil na 132. To se ale nepotvrdilo.

20:48 - Syrský pas, který vyšetřovatelé objevili na místě jednoho z útoků v Paříži, byl podle řeckého ministerstva pro migraci vydaný na jméno Ahmad al-Mohammad. Jeho držitel pak z Řecka pokračoval dál do Evropy přes Balkán.

Muži bylo podle řeckých úřadů 25 let a byl zaregistrován na ostrově Leros 3. října. Zemi opustil neznámo kdy. Naposledy ho zachytily v říjnu chorvatské úřady.

„Je to jediná osoba, kvůli které jsme dostali žádost od francouzské policie,“ řekl podle AFP na tiskové konferenci Janis Múzalas z řeckého ministerstva pro migraci. Podle zdrojů z francouzské justice nebyl muž s tímto jménem znám francouzským protiteroristickým službám.

20:24 - Iráčtí zpravodajci den před atentáty v Paříži varovali koalici států před hrozícími útoky Islámského státu (IS). Zjistila to agentura AP.

Irácká zpravodajská služba prý poslala hlášení, podle kterého velitel IS abú Bakr Bagdádí nařídil útok na koaliční státy, které bojují proti IS v Iráku a v Sýrii, a na Írán a Rusko.

Atentáty se prý měly odehrát "v následujících dnech prostřednictvím bombových útoků, zabíjení nebo braní rukojmí". Žádné konkrétní datum nebo místo v hlášení ale prý není zmíněno. Francouzský bezpečnostní činitel AP řekl, že francouzští zpravodajci dostávají podobná sdělení "každý den".

19:51 - Turecko zabránilo velkému teroristickému útoku. Podle agentury AFP se měl odehrát ve stejný den jako ten v Paříži, tedy v noci na sobotu.

19:42 - Na pařížském náměstí Republiky propukla panika poté, co lidi truchlící za oběti atentátů vyděsily petardy. Policie potvrdila, že šlo o planý poplach.

19:35 - Počet obětí pařížských atentátů vzrostl na 132 poté, co v nemocnici zemřeli tři zranění. Podle předchozích zpráv bylo ve vážném stavu 99 zraněných. 

18:49 - Francouzský prezident François Hollande požaduje prodloužení výjimečného stavu vyhlášeného v sobotu po pařížských atentátech na tři měsíce. Podle agentury AFP to řekl představitelům parlamentu. Prodloužení výjimečného stavu na více než 12 dní přitom musí schválit parlament.

"Řekl nám, že chce, aby výjimečný stav trval nejméně tři měsíce," citovala AFP jednoho ze zástupců parlamentu. Kvůli takovému prodloužení by parlament musel schválit zvláštní zákon, v němž by byla stanovena délka výjimečného stavu.

Výjimečný stav platí v celé Francii od soboty. Umožňuje policii omezit dopravu, pohyb osob, provádět domovní prohlídky a uzavřít veřejná místa.

18:32 - Francouzská policie vyhlásila pátrání po muži podezřelém z podílu na útocích v Paříži. Hledá 26letého Saláha Abdeslama, který se narodil v Bruselu. Police zároveň varovala, že dotyčný může být nebezpečný a lidé by se ho neměli pokoušet zadržet sami.

18:20 - Pátečních atentátů se účastnili tři bratři, uvedla agentura AFP. Podle zdrojů blízkých vyšetřování jeden z nich zemřel při útoku, další je ve vazbě v Belgii a třetí je možná na útěku. Mohl být ale také mezi sebevrahy, kteří se při některém z útoků odpálili.

Mezi sedmi atentátníky, kteří v noci na sobotu v Paříži zemřeli, jednoho s jistotou vyšetřovatelé identifikovali jako francouzského občana Omara Ismaila Mostefaie. Francouzští vyšetřovatelé už dřív oznámili, že dva z mrtvých teroristů byli Francouzi žijící v Bruselu.

Druhým identifikovaným je podle agentury AFP zatím nejmenovaný Francouz či Belgičan, jenž stejně jako Motefai útočil v koncertním sále Bataclan.

Belgie podle AFP na jednoho z trojice bratrů vydala mezinárodní zatykač.

18:08 - Vyšetřovatelé identifikovali druhého ze sebevražedných útočníků z pátečních teroristických útoků v pařížském koncertním sále Bataclan.

17:59 - Držitel syrského pasu objeveného u těla jednoho z  atentátníků, kteří v pátek zemřeli v Paříži, byl v říjnu registrovaný jako uprchlík v několika evropských zemích. Uvedla to agentura Reuters.

Muže srbské úřady identifikovaly jen iniciály A. A. Do Řecka se dostal přes ostrov Leros, kde ho tamní úřady zaregistrovaly 3. října. Byl ve skupině sedmdesáti migrantů, kteří na ostrov připluli z Turecka v malém člunu.

Srbské úřady uvedly, že ho zaregistrovaly na hraničním přechodu mezi Makedonií a Srbskem o několik dní později.

17:50 - Belgická policie vydala mezinárodní zatykač na osobu podezřelou z podílu na teroristických útocích v Paříži. Uvedla to agentura AFP.

17:14 - Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Vladimir Putin v neděli na okraj summitu G20 v Turecku jednali o úsilí vyřešit konflikt v Sýrii. Uvedl to podle agentury Reuters činitel Bílého domu. Podle informací z Kremlu trvala neformální schůzka více než půl hodiny.

17:05 - Na teroristických útocích ve Francii se podílela mimo jiné i trojice bratrů, přičemž jeden z nich je stále na útěku. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování o tom informovala agentura AFP.

16:18 - Mezi atentátníky, kteří přišli o život při teroristických útocích v Paříži, byli tři Francouzi. Dva z nich žili v Bruselu. Zatčeno bylo v obou zemích 14 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie a armáda v ulicích PařížeVideo: Reuters

16:16 - Na varšavském letišti byl po vyhoštění z Norska zatčen 23letý Polák podezřelý z napojení na teroristy. Podle nepotvrzených informací jde o konvertitu k islámu, jenž bojoval v Sýrii za Islámský stát (IS), informovala agentura DPA.

Polská agentura PAP s odvoláním na koordinátora polských tajných služeb Marka Biernackého uvedla, že muž byl jak v Norsku, tak i v Polsku sledován bezpečnostními službami. V Norsku ho zadrželi už v září kvůli podezření, že loni a letos v Sýrii bojoval po boku IS, informovala televize TVN24.

16:00 - Jordánský král Abdalláh II. prohlásil, že terorismus je největší hrozbou pro blízkovýchodní region. Muslimové podle něj musejí být v popředí boje proti terorismu.

„Je to především bitva nás jako muslimů, proti těm, kteří se snaží nakazit naši společnost a celé generace netolerancí a odpadlickou ideologií,“ uvedl Abdalláh II. Výslovně nezmínil teroristické útoky v Paříži, ale už dřív je označil za „zbabělý teroristický čin“.

15:47 - Společný tým vyšetřovatelů z Francie a Belgie obě země vytvořily, aby objasnil pozadí teroristických útoků z Paříže. Uvedla to agentura AP s odkazem na nejmenovaného belgického představitele.

Část francouzských vyšetřovatelů už do belgického Bruselu dorazila. Dva ze sedmi atentátníků byli Francouzi žijící v Bruselu. Jeden žil na bruselském předměstí Molenbeek, které je považované místo, odkud odešli náboženští radikálové a bojovníci do Sýrie.

15:02 - V ulicích hlavního města Maďarska se v neděli objevili hlídkující ozbrojení vojáci. „Po útocích v Paříži rozhodl premiér Viktor Orbán o posílení ochrany Maďarska. Na určených místech v Budapešti budou hlídkovat ozbrojení vojáci,“ uvedlo v prohlášení maďarské ministerstvo obrany. Ozbrojení vojáci budou dohlížet také na nedělní fotbalové utkání Maďarsko-Norsko.

Foto: MTI

V Budapešti hlídkují ozbrojení vojáci.

14:43 - Při pátečních útocích atentátníci použili dvě auta - Seat Leon a VW Polo. Obě si pronajali v Belgii. Uvedl to list Libération s odkazem na zdroj z vyšetřování. Francouz, který si vypůjčil polo, dosud nebyl zadržený. Seat policie objevila v Montreuil ve východní části metropolitní oblasti Paříže. Uvnitř našla tři kalašnikovy, pět plných zásobníků a jedenáct prázdných.

14:09 - Francouz, který v sobotu zburcoval londýnské letiště Gatwick, byl nakonec obviněn z držení vzduchovky a nože. Oznámila to britská média s odvoláním na policii. Jednačtyřicetiletý nezaměstnaný Jerome Chauris z Vendôme má v pondělí předstoupit před soud. [celá zpráva]

13:50Lucembursko jako současná předsednická země EU svolala na žádost Francie na 20. listopad mimořádnou schůzku ministrů vnitra a spravedlnosti.

13:39 - Přímo u místa tragédie na bulváru Voltaire mají stanoviště desítky televizních štábů, část ulice je zcela uzavřená. I sem lidé přesto nosí květiny a svíčky.

13:31 - Stovky lidí zapalují svíčky a nosí květiny k pietnímu místu na Place de la République. Místo hlídají desítky ozbrojených policistů.

Foto: Jakub Troníček, Právo

Pietní místo na náměstí Place de la République

Foto: Jakub Troníček, Právo

V Paříži se viditelně zvýšila ochrana v ulicích.

13:19 - Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve prohlásil, že je třeba svolat mimořádnou schůzku unijních ministrů vnitra. Měla by se konat 20. listopadu a jednat by se na ní mělo o posílení boje proti terorismus.

"Boj proti terorismu musí být dále posílen na všech úrovních, na evropské i mezinárodní," uvádí se v prohlášení ministerstva.

13:08 - Británie je připravena nasadit armádu v případě velkého útoku. Francie žádá schůzku ministrů vnitra EU. Německo posílí ostrahu táborů pro uprchlíky.

12:49 - Jako výraz solidarity s oběťmi terorismu se rozezněly v poledne zvony. Na snímku níže je zvon Marie Týnského chrámu na pražském Staroměstském náměstí. Zvoníci pak vstoupili do okna chrámu v košilích v barvě francouzské trikolory.

Foto: Petr Janiš, Právo

Na snímku je zvon Marie Týnského chrámu na pražském Staroměstském náměstí.

Foto: Petr Janiš, Právo

Zvoníci v košilích v barvě francouzské trikolory

12:43 - Francouzský premiér Manuel Valls upřesnil, že se zatím podařilo identifikovat 103 obětí pátečních atentátů. V Paříži při nich zemřelo 129 lidí.

12:39 - Česko musí pomáhat lidem v nouzi, ale musí myslet i na svou bezpečnost, řekl premiér v ČT. Slova Junckera o nezměněném přístupu k migraci ho zklamala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka byl 15. listopadu 2015 hostem diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

12:36 - Útoky v Paříži podle slovenského premiéra Fica potvrzují bezpečnostní rizika spojená s přílivem migrantů. Řekl, že nejméně dva útočníci byli migranti.

12:25 - Francouzský premiér Manuel Valls uvedl, že se stále ještě nepodařilo identifikovat na tři desítky obětí teroristických útoků, uvedla agentura AFP. V nemocnicích navíc bojují stále ještě desítky lidí o život.

12:21 - Premiér Bohuslav Sobotka v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že je nutné se zaměřit na lepší bezpečnost na vnějších hranicích schengenského prostoru. Představit také pět bodů, aby se zlepšila bezpečnost v Evropě.

11:53 - Teroristické útoky nenechaly klidné ani americké letectvo. To se k pařížskému masakru postavilo velmi originálně. Na bomby, které jsou určeny k dnešnímu bombardování pozic Islámského státu, napsali: „Z Paříže s láskou“.

Snímek bomb, na kterých americké letectvo posílá jasný vzkaz Islámskému státu.

11:43 - EU by měla zvážit vytvoření společné unijní pohraniční stráže, řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

11:41 - V opuštěném autě bylo po teroristických útocích v Paříži nalezeno několik kalašnikovů. Informovala o tom agentura AFP.

AFP informuje o nalezení několika kalašnikovů v opuštěném autě.

11:39 - Podle předsedy opoziční TOP 09 Karla Schwarzenberga je pro bezpečnost Evropy důležité, aby nevznikla ghetta, jako ve Francii, Belgii či Německu. Příkladem je Rakousko, kde migranty rozptýlí do malých městeček a musí se integrovat.

11:31 - Atentáty v Paříži jsou útokem na celý civilizovaný svět, řekl prezident Obama. USA udělají vše, aby pomohly Francii najít a potrestat pachatele.

11:25 - Počet zadržených v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži se zvýšil na sedm. Mezi nimi jsou otec a bratr atentátníka Omara Ismaila Mostefaie, a zatím neidentifikovaná žena.

11:13 - Majitel syrského pasu, který se našel na stadionu po pátečním atentátu, 7. října vstoupil do Srbska a požádal tam podle ministerstva vnitra o azyl.

11:02 - Země EU by neměly začít s odmítáním uprchlíků v reakci na útoky v Paříži, řekl šéf EK Juncker. Měnit přístup k řešení migrační vlny prý není potřeba.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Šéf Evropské komise Jean Claude Juncker

10:44 - Podle německého tisku by se Berlín měl připojit k Paříži v boji proti IS. Společnost by se ale po útocích neměla obracet proti běžencům.

10:32 - Francouzská policie našla celkem dva syrské pasy, které patřily atentátníkům. Podle serveru Channel 4 byly oba falešné a pravděpodobně byly vyrobeny v Turecku. Už dříve informovala televize ČT 24 o tom, že je jeden z pasů falešný.

10:14 - Úředník francouzského soudu agentuře AFP potvrdil, že se vyšetřovatelům podařilo nalézt vozidlo značky Seat, po kterém pátrali prakticky celou sobotu. Automobil se nacházel přibližně šest kilometrů východně od francouzského hlavního města.

Úředník si nepřál své jméno prozradit, protože oficiálně není oprávněn o celé situaci mluvit. Jak a zda vůbec je vůz značky Seat spojen s útoky, zatím policie neprozradila.

10:09Dva z osmi atentátníků, kteří udeřili v noci z pátku na sobotu v Paříži, měli být ve věku mezi 15 a 18 lety. S odkazem na soudního lékaře to uvedlo rádio Europe 1.

10:01Nalezený syrský pas, který měl patřit jednomu z atentátníků masakru v Paříži, neměl podle úřadů legitimní číslování a fotografie neodpovídala jménu majitele. Uvedla to televize ČT24 na svém twitterovém účtu.

Pas jednoho z atentátníků byl nejspíše falešný.

9:59 - Minutou ticha za oběti pátečních teroristických útoků v Paříži začala v sobotu v americkém městě Des Moines druhá televizní debata demokratických kandidátů na prezidentský úřad. Kromě Hillary Clintonové, favoritky demokratické nominace, se utkali bývalý guvernér státu Maryland Martin O'Malley a vermontský senátor Bernie Sanders. Pařížská tragédie byla hlavním tématem.

Sanders bývalou americkou ministryni zahraničí konfrontoval s její někdejší podporou vojenské invaze do Iráku a řekl, že právě tento krok je jedním z hlavních důvodů, proč jsou nyní islámští radikálové tak silní.

Clintonová ale před kamerami televize CBS odmítla obvinění, že podcenila vliv islamistů. Růst moci Islámského státu na Blízkém východě přiřkla vůdcům arabských zemí, zejména iráckému expremiérovi Núrímu Málikímu a syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Prohlásila, že ve své době trvala na tom, aby USA udělaly víc pro výcvik a vyzbrojení umírněné opozice v Sýrii.

9:18 - Na pařížském předměstí Montreuil se našlo další auto atentátníků, kteří útočili v Paříži. Dosud bylo zadrženo šest osob z blízkosti jednoho útočníka.

9:13 - Po teroristických útocích v Paříži, které se odehrály v noci z pátku na sobotu, se terčem Islámského státu (IS) stalo také Turecko. Podle agentury AFP se v jižní části země odpálil jeden ze členů IS a zranil čtyři policisty.

Útočník měl zranit čtyři policisty, informovala agentura AFP.

9:04Zatčeno mělo být už celkem šest rodinných příslušníků některých z teroristů, kteří útočili v Paříži. Uvedla to agentura AFP.

Agentura AFP informuje o zadržení šesti rodinných příslušníků teroristů.

8:44Jedním z dalších útočníků měl být údajně Abbdulakbak B., uvedla to server ibtimes.com s odvoláním na francouzské zdroje. Policie však doposud potvrdila identitu pouze jednoho atentátníka – je jím Omar Ismail Mostefai. [celá zpráva]

8:36 - Rusko očekává, že teroristické útoky v Paříži pohřbí nevraživost mezi Moskvou a Západem a sjednotí obě strany v boji proti terorismu. Potvrzují to prohlášení ruských politiků, kteří páteční masakr ve francouzském hlavním městě důrazně odsoudili.

Podle moskevského starosty Sergeje Sobjanina, blízkého spojence prezidenta Vladimira Putina, je pařížská tragédie "dalším důvodem pro posílení boje proti Islámskému státu". Alexej Puškov, vlivný předseda zahraničního výboru Státní dumy, očekává, že akce islamistů ve Francii "přivede Západ k rozumu".

8:16 - Projevy sounáležitosti s Francií jsou po pátečních teroristických útocích v Paříži prakticky všudypřítomné a solidaritu vyjadřují lidé po celém světě účastí na vzpomínkových akcích i na internetu.

Záplava květin a svíček se objevila před francouzskými ambasádami v Londýně, Lisabonu, Istanbulu i Teheránu, v metropolích držely na smutečních shromážděních minutu ticha davy lidí. Známé dominanty a památky jako jsou opera v Sydney či berlínská Braniborská brána zářily do noci francouzskými národními barvami a připomínka obětí zněla i z koncertních pódií.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Ani v neděli nepřestávají v Paříži lidé nosit květiny na místa, kde se při teroristických útocích umíralo.

7:55Francouzská policie v noci na dnešek zadržela příbuzné jednoho z teroristů, kteří v pátek útočili v Paříži. Bez bližších podrobností to oznámila mluvčí úřadu pařížského prokurátora. [celá zpráva]

7:49 - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) spolu s ministerstvem spravedlnosti USA spolupracuje s francouzskými úřady ve snaze získat maximum informací o pátečním teroristickém útoku v Paříži. Novinářům to v sobotu sdělil informovaný ministerský zdroj.

Podle listu The New York Times vyšle FBI do Francie tým svých vyšetřovatelů. Americké úřady jsou rovněž v kontaktu s francouzskými ministerstvy spravedlnosti a vnitra a nabízejí jim "maximální spolupráci," sdělil zdroj agentuře Reuters. Při páteční teroristické akci ve francouzském hlavním městě podle Washingtonu nejméně jeden Američan zahynul a několik jich bylo zraněno.

7:45 - Minutou ticha za oběti teroristických útoků v Paříži začala v americkém Des Moines druhá debata demokratických kandidátů na prezidentský úřad.

7:37 - Atentáty v Paříži se zřejmě objeví mezi hlavními tématy na summitu velkých světových ekonomik G20, který dnes začíná v Turecku. Skupina G20 se přitom obvykle zaměřuje na problémy světové ekonomiky.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Světoví lídři přilétají na summit velkých světových ekonomik G20

"V boji proti terorismu se nyní nacházíme v bodě, kde slova končí," prohlásil turecký prezident Tayyip Erdogan. Francouzský prezident François Hollande se summitu nezúčastní. Podle tureckých zdrojů ho zastoupí francouzští ministři financí a zahraničí.

7:29 - Mezi oběťmi páteční teroristické akce jsou podle neoficiálních zpráv občané dvanácti států. Zahynul jeden Američan, dvě Tunisanky, jeden Švéd, dva Mexičané, jedna Španělska, dva Rumuni, dva Portugalci, jeden Marokánec, dva občané Chile, jeden Brit, tři Belgičané a jeden Alžířan.

7:19Francouzští vyšetřovatelé identifikovali prvního z atentátníků, kteří v pátek v Paříži při koordinovaném vražedném útoku zabili 129 lidí. Oznámil to pařížský prokurátor François Molins. Devětadvacetiletý Omar Ismail Mostefai byl identifikován podle prstu, který byl nalezen v koncertním středisku Bataclan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouzský novinář natočil útok v koncertní síni Bataclan v PařížiVideo: Daniel Psenny, Reuters

Teroristické útoky Islámského státu v Paříži v noci na sobotu si vyžádaly 129 obětí. Při sérii šesti násilných incidentů, při kterých teroristé stříleli do davu či páchali sebevražedné atentáty, utrpělo také přes 350 lidí zranění, z toho desítky jsou v kritickém stavu.

Policisté zastřelili jednoho z osmi teroristů. Zbylých sedm se odpálilo při sebevražedných útocích. Ačkoli bilance obětí není konečná, už nyní je jasné, že jde o jeden z nejhorších teroristických útoků v Evropě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islámský stát vyzval k dalším útokům ve FranciiVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám