Hlavní obsah

Ve Vídni začalo další kolo mezinárodních jednání o Sýrii

Vídeň
Aktualizováno

Ve Vídni v sobotu začalo druhé kolo mezinárodních jednání o řešení konfliktu v Sýrii. Ve stínu útoků ve Francii budou o situaci v Sýrii a způsobech, jak dosáhnout příměří, jednat šéfové diplomacií desítky zemí. Naposledy se v tomto formátu sešli koncem října, k žádnému průlomu ale tehdy nedošlo, přičemž jedním z hlavních sporných bodů byl další osud syrského prezidenta Bašára Asada.

Foto: Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vpravo) a šéf americké diplomacie John Kerry na vídeňském jednání o Sýrii

Článek

Jednání o Sýrii se účastní mimo jiné ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, šéf americké diplomacie John Kerry nebo francouzský ministr Laurent Fabius. Jeho obsah významně ovlivní i teroristické útoky v Paříži, kde v noci na sobotu zemřelo přinejmenším 127 lidí.  Přes dvě stovky lidí byly zraněny, desítky z nich stále ještě bojují o život.

Francouzské úřady hovoří o tom, že za útoky stáli zřejmě radikálové z hnutí Islámský stát (IS), které hraje v syrském konfliktu velkou roli.

Ministr Fabius ještě před začátkem jednání řekl, že po posledních událostech je pro mezinárodní společenství nalezení východiska z konfliktu v Sýrii otázkou nutnosti. Podle něj je nezbytné lépe koordinovat aktivity v boji s terorismem a zvláště s IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám