Hlavní obsah

Teroristé ve Francii zabili nejméně 127 lidí. O život stále bojují desítky lidí

Paříž
Aktualizováno

Přinejmenším 127 obětí si vyžádaly teroristické útoky Islámského státu v Paříži v noci na sobotu. Americká stanice CNN původně hovořila dokonce až o 153 mrtvých. Při sérii šesti násilných incidentů, při kterých teroristé stříleli do davu či páchali sebevražedné atentáty, utrpělo také 215 lidí zranění, z toho několik desítek je v kritickém stavu. Ačkoli bilance obětí není konečná, už nyní je jasné, že jde o jeden z nejhorších teroristických útoků v Evropě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace přeživších po teroristických útocích v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Podle vyšetřovatelů útočilo celkem osm teroristů, jednoho z nich zabili policisté, dalších sedm se odpálilo při sebevražedných bombových atentátech. V sobotu se k útokům přihlásila teroristická organizace Islámský stát. [celá zpráva]

Teroristé vtrhli po deváté večer do sálu s útočnými puškami kalašnikov a dalšími střelnými zbraněmi. V tu chvíli tam měla hrát americká heavymetalová skupina Eagles of Death Metal. Mnoha návštěvníkům koncertu se podařilo utéct.

Francouzská policie nejprve po zásahu potvrdila, že v koncertní síni na Boulevard Voltaire v jedenáctém obvodu zůstalo nejméně sto mrtvých. Později v noci úřady uvedly, že jich teroristé v Bataclanu zabili zhruba osmdesát.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Teroristé pak zablokovali východy, aby nikdo nemohl ven a podle svědků návštěvníky koncertu postupně chladnokrevně vraždili jednoho po druhém. Do lidí pálili z balkónu. Některá francouzská média uvedla, že se měli mstít za smrt svých druhů v Sýrii.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Francouzská policie u koncertního sálu Bataclan v Paříži, kde teroristé zajali desítky lidí.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzská policie u koncertního sálu Bataclan v centru Paříže

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Restaurace u koncertní síně Bataclan, kde došlo k jednomu z útoků.

Policie zastřelila v koncertní síni na Boulevard Voltaire jen jednoho teroristu, další se stihli odpálit. Údajně arabsky volali Alláhu akbar (Bůh je veliký).

Útočníci podle svědků postupně zabíjeli rukojmí

Zhruba 120 lidí se policistům podařilo z koncertní síně zachránit.

Francouzský prezident François Hollande vyhlásil kvůli atentátům na území celé Francie výjimečný stav a nařídil uzavřít hranice. Později prezidentský úřad upřesnil, že se zpřísní kontroly na hranicích, uzavřeny ale nebudou. [celá zpráva]

Obyvatele metropole úřady vyzvaly, aby nevycházeli ze svých domovů. Armáda povolala do Paříže 1500 vojáků. Hollande v reakci také zrušil cestu na víkendový summit zemí G20 v Turecku.

Projev prezidenta Françoise Hollanda ve francouzštině

Pařížská radnice původně informovala, že došlo k sedmi útokům, potvrzeno bylo ale šest. Nejméně dva spáchali ozbrojení útočníci v restauracích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentátníci zaútočili v restauraci v centru PařížeVideo: Reuters

Evakuovaný prezident

K atentátům došlo také u stadiónu Stade de France, kde francouzští fotbalisté hráli utkání s Německem. Dva sebevražední útočníci zřejmě opásaní trhavinami se u stadiónu odpálili, v třetím případě explodovala nastražená nálož.

Na stadiónu byl i francouzský prezident, kterého evakuovala ochranka. Utkání ale fotbalisté dohráli. Francie zvítězila 2:0.

Páteční atentáty v Paříži připomněly útoky ze 7. ledna 2015, kdy dva islámští radikálové, pozabíjeli ve francouzské metropoli v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a okolí 12 lidí. Policie po nich pátrala dva dny a nakonec oba zastřelila.

9. ledna byl zabit i další islámský radikál, který v Paříži 8. ledna zastřelil policistku a o den později zavraždil čtyři lidi v obchodě s potravinami.

Páteční útoky v Paříži jsou zřejmě druhé nejtragičtější za 15 let

191 - 11. března 2004 - Ráno krátce po půl osmé explodovaly bomby umístěné islámskými radikály ve vlacích v Madridu a zabily 191 lidí osob, dalších 1841 lidí bylo zraněno.

Asi 140 (odhad) - Paříž ochromila v pátek večer 13. listopadu 2015 série teroristických útoků, nejvíce lidí (zhruba 100) bylo zabito útočníky v koncertní síni Bataclan.

129 - 26. října 2002 - Po útoku komanda na moskevské divadlo Dubrovka obsazené přes dva dny čečenskými teroristy zahynulo 129 civilistů a 40 teroristů. Většina lidí zemřela na následky otravy plynem, který byl použit při zásahu.

89 - 24. srpna 2004 - Téměř souběžně se zřítila dvě ruská dopravní letadla TU-134 a TU-154, která v rozmezí 40 minut startovala z letiště Domodědovo v Moskvě. Při haváriích, které způsobily dvě čečenské sebevražedné atentátnice, zahynulo 89 lidí.

77 - 22. července 2011 - Nejhorší útok jednotlivce spáchaný střelnou zbraní v dějinách spáchal norský pravicový extremista Anders Behring Breivik (32): zabil 77 lidí a na 150 dalších zranil - bomby odpálil u vládních budov v Oslu a pak střílel na ostrově Utöya u Osla v mládežnickém kempu vládní strany.

57 - 15. listopadu 2003 - Dvě bomby v autech explodovaly před synagogami v centru Istanbulu a zabily 27 lidí. Pět dní nato si dva výbuchy v Istanbulu (u britského konzulátu a britské banky HSBC) vyžádaly nejméně 30 obětí.

56 - 7. července 2005 - Série čtyř bombových útoků v ranní špičce v centru Londýna zabila 56 lidí (včetně čtyř atentátníků) a dalších asi 700 osob zranila; tři bomby explodovaly v metru a čtvrtá v dvoupatrovém autobuse.

52 - 11. května 2013 - Při dvou pumových útocích v tureckém městě Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí; v místě žije mnoho syrských uprchlíků před občanskou válkou.

41 - 6. února 2004 - Sebevražedný atentátník způsobil výbuch v moskevském metru mezi stanicemi Paveleckaja a Avtozavodskaja; zahynulo 41 lidí včetně atentátníka a na 120 osob bylo zraněno.

40 - 29. března 2010 - Dvě sebevražedné atentátnice zabily v moskevském metru 40 lidí a desítky osob zranily.

37 - 24. ledna 2011 - Sebevražedný útočník odpálil nálož na moskevském letišti Domodědovo; 35 lidí zahynulo na místě a do nemocnic bylo převezeno na 70 lidí, z nichž dva zemřeli.

34 - 29. prosince 2013 - Při sebevražedném atentátu na železničním nádraží ve Volgogradu na jihu Ruska zemřelo 18 lidí a přes 40 osob bylo zraněno. Den nato zabil v trolejbuse ve Volgogradě sebevražedný atentátník 16 lidí a na 40 osob zranil.

28 - 27. listopadu 2009 - Luxusní Něvský expres, směřující z Moskvy do Petrohradu, vykolejil v lese nedaleko zastávky Bologoje po výbuchu bomby, umístěné tam teroristy; zahynulo 28 lidí (poslední oběť zemřela v lednu 2010 v nemocnici v Moskvě).

17 - leden 2015 - Dva islámští radikálové, hlásící se k organizaci Al-Káida z Arabského poloostrova (AQAP), 7. ledna 2015 postříleli v Paříži v budově satirického týdeníku Charlie Hebdo a poblíž 12 lidí (devět novinářů, dva policisty a údržbáře); po dvou dnech na útěku je policie zastřelila. Zabit byl 9. ledna i na ně napojený islámský radikál, který v Paříži 8. ledna zastřelil policistku a 9. ledna zabil čtyři lidi v obchodě s potravinami.

zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám