Hlavní obsah

Dopadli jsme komplice džihádisty Johna, hlásí Turci

Ankara

Turecká policie zřejmě zadržela islamistu Ainea Lesleyho Davise, který měl podle vyšetřovatelů úzké vazby na vraha z videí Islámského státu Mohammeda Emwaziho, známého jako džihádista John.

Foto: SITE Intel Group, Reuters

Londýňan kuvajtského původu Mohammeda Emwaziho známý jako džihádista John na archivním snímku

Článek

Agentura AP s odkazem na nejmenovaný zdroj z policejních zdrojů napsala, že si Turci nejsou jisti, že v Istanbulu zadržený muž je skutečně Aine Lesley Davis.

Jsou o tom prý ale „silně přesvědčeni“ a pracují na tom, aby si mohli být „skutečně jistí“.

Džihádista John je mrtev

Informace přichází jen hodiny poté, co Američané informovali, že nálet jejich dronu s velkou pravděpodobností zlikvidoval v Sýrii džihádistu Johna. Smrt popravčího zajatců Islámského státu není jistá na sto procent. Pentagon nicméně podle BBC vydal prohlášení, že si je „dostatečně jistý“, že šlo právě o Emwaziho. [celá zpráva]

Bílý dům posléze doplnil, že byli o plánovaném úderu na džihádistu Johna předem informováni příbuzní rukojmích, které v Sýrii zavraždil.

Televize Fox News uvedla, že je podle představitele Pentagonu Emwazi na 99 procent mrtev. Exilová syrská organizace SOHR monitorující dění v Sýrii uvedla, že byl zabit britský vůdce Islámského státu a tři další cizinci. Nedoplnila však žádné jméno.

Brutální vrah

Mohammed Emwazi podřízl několik západních rukojmích. Oběťmi, které zabil před kamerou, jsou američtí novináři James Foley a Steven Sotloff, americký humanitární pracovník Abdul-Rahman Kassig, dva Britové pomáhající Syřanům David Haines a Alan Henning a japonský novinář Kendži Goto.

Podle svědků si také liboval v mučení zadržovaných, které mimo jiné vystavoval waterboardingu.

Na videích s „popravami” zajatců se objevil maskovaný. Podařilo se jej odhalit s pomocí analýzy hlasu. Zjištění totožnosti napomohl jeho výrazný britský přízvuk. [celá zpráva]

Postupně se podařilo zjistit i to, jak se radikalizoval. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám