Hlavní obsah

V havarovaném vrtulníku na Slovensku zemřelo sedm lidí. Mezi nimi Ukrajinci a Asiaté

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ČTK, ivi

Sedm mrtvých si vyžádala havárie ukrajinského vrtulníku Mi-2 u slovenské obce Stretavka v okresu Michalovce zhruba 15 kilometrů od slovensko-ukrajinské hranice. Podle ukrajinských pohraničníků jsou mezi mrtvými Ukrajinci a Asiaté, včetně dvou žen.

Foto: tvnoviny.sk

Policie k místu nehody nikoho nepouští

Článek

Původní zprávy zmiňovaly šest mrtvých, ale televize Markíza v pátek večer uvedla, že zahynulo sedm lidí. „Policisté našli tělo dalšího člověka. Na místě jsou i potápěči, protože část vrtulníku se zřítila do řeky Laborec,“ uvedla televize.

Přelet vrtulníku přes hranice zaznamenali slovenští policisté ještě v noci ze středy na čtvrtek, ale pátrání zkomplikovala hustá mlha.

„Když se v pátek mlha zvedla, objevili jsme trosky vrtulníku. Bylo nalezeno šest obětí,“ řekl odpoledně na mimořádné tiskové slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Mi2. Ilustrační foto

Vyšetřovatelé prověřují informace o tom, že vrtulník mohli využívat pašeráci lidí. Kaliňák to ale nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Pokud lidé na palubě byli migranti, jednalo by se o první podobný případ na Slovensku.

Ukrajinská pohraniční stráž později uvedla, že na palubě zříceného vrtulníku byli „dva občané Ukrajiny a čtyři běženci ze zemí jihovýchodní Asie, mezi nimiž byly dvě ženy”. Vrtulník „nejspíše sloužil k pašování nelegálních migrantů”.

Mluvčí ukrajinského generálního štábu Vladyslav Selezňov listu Ukrajinska pravda řekl, že vrtulník nepatřil ani vojenskému letectvu, ani armádě. Hranici nejspíše přelétal ve výšce menší než 50 metrů, a proto jej ukrajinští vojáci nezaznamenali. Zařízení pro odhalování letů v tak nízkých výškách mají podle mluvčího jen pohraničníci.

Pilot vrtulníku se podle Kaliňáka snažil vyhnout radarům. „Letěl velmi nízko a dělal nebezpečné manévry,“ dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám