Hlavní obsah

Spojené státy vypsaly miliónové odměny na hlavy somálských islamistů

Washington

Spojené státy vypsaly odměny v celkové výši 27 miliónů dolarů (přes 680 miliónů korun) za informace, které by vedly k dopadení šesti předáků a velitelů somálské islamistické organizace Aš-Šabáb. S odvoláním na americké ministerstvo zahraničí to napsala agentura Reuters.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Bojovníci hnutí Aš-Šabáb

Článek

Největší odměna ve výši šest miliónů dolarů je vypsána na hlavu lídra organizace Ahmeda Umara alias Abu Ubaidy. Ten se dostal do čela Aš-Šabábu v září 2014 poté, co jeho předchůdce Ahmed Godane zahynul při americkém útoku bezpilotním letadlem v Somálsku.

Za další tři členy vedení slibují vždy po pěti miliónech dolarů.

U zbylých dvou velitelů, kteří v organizaci odpovídají za výcvik, verbování a financování radikálních milic, je odměna po třech miliónech dolarů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Odměny se nabízejí v rámci zvláštního programu, který Spojené státy zavedly už v roce 1984 a z jehož fondu od té doby obdrželo za své informace více než 80 osob celkem přes 125 miliónů dolarů.

Odměny se přisuzují za informace, které umožní teroristy dostat za mříže či zabránit teroristickému útoku kdekoli ve světě.

Jedni z nejnebezpečnějších v Africe

Milice Aš-Šabáb usilují o zavedení islámského práva šaría v Somálsku. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie podařilo Aš-Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které předtím ovládal.

Islamisté ale nadále podnikají útoky nejen v Somálsku, ale i jinde v oblasti a Západ se obává rozšíření vlivu islamistů ve východní Africe.

O jedné z nejnebezpečnějších teroristických organizací v Africe svět uslyšel hlavně v září 2013, kdy somálské milice Aš-Šabáb podnikly rozsáhlý atentát na nákupní centrum v keňské metropoli Nairobi, při němž zahynulo nejméně 67 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám