Hlavní obsah

Katalánský parlament schválil plán odtržení od Španělska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Nový katalánský parlament, ve kterém mají převahu separatisté, na svém prvním zasedání v pondělí schválil plán odtržení regionu od Španělska. O vyhlášení nezávislosti podle něj mají v roce 2017 rozhodnout voliči v referendu. Madrid odtržení odmítá.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Zastupitelé Lidové strany odmítající oddělení Katalánska na závěr zasedání ukázali španělské a katalánské vlajky.

Článek

V textu se podle AP hovoří o „začátku procesu k vytvoření nezávislého katalánského státu ve formě republiky“ a procesu demokratického oddělení nezávislém na rozhodnutí institucí španělského státu.

Rezoluce byla schválená 72 hlasy proti 63. Pro hlasovali zastupitelé separatistických uskupení stran Společně pro Ano (JXS) a levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP), které text předložily. Ve 135členném regionálním parlamentu mají právě oněch 72 hlasů. [celá zpráva]

„Je tu rostoucí nářek po Katalánsku nejen jako zemi, ale jako státu se vším, co to znamená,“ řekl Raul Romeva z JXS na zahajovacím zasedání nového parlamentu, které označil za přelomové, protože podle něj odděluje minulost od budoucnosti.

Madrid odtržení odmítá

Opozice tvořená vládnoucí Lidovou stranou, socialisty a občanskými hnutími podporujícími jednotu Španělska se pokusila zabránit hlasování, ale španělský ústavní soud ho ve čtvrtek povolil.

Španělská vláda se zatím k hlasování nijak nevyjádřila, předpokládá se ale vystoupení premiéra Mariana Rajoye, který dal opakovaně najevo, že se bude snažit osamostatnění Katalánska zabránit a využije k tomu všechny prostředky, včetně soudních žalob.

Španělská ústava vyhlášení nezávislosti některého z regionů zapovídá. Ústavní soud loni zakázal i konání referenda o nezávislosti, které se mělo konat 9. listopadu. [celá zpráva]

Nakonec katalánská vláda uspořádala jen nezávazné hlasování, ale i tento krok považuje justice za nezákonný a tehdejší premiér Artur Mas kvůli tomu stanul před soudem. [celá zpráva]

Dostáváme málo, zlobí se Katalánci

Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, který produkuje pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.

Obyvatelé jsou ohledně odtržení rozdělení, průzkum zveřejněný koncem října deníkem El País ukázal, že by se nyní 51 procent respondentů postavilo proti rezoluci o vytvoření nezávislého Katalánska, 42 procent lidí ji naopak podporuje.

Odtržení Katalánska by také znamenalo konec fotbalového el clásika, prestižního  souboje dvou gigantů španělské ligy FC Barcelony s roajalistickým bílým baletem – Realem Madrid.

Reklama

Výběr článků

Načítám