Hlavní obsah

Německo je v přijímání uprchlíků na hranici svých kapacit, míní ministr financí

Německo dosáhlo v přijímání migrantů kritické hranice a tuto skutečnost by mělo oznámit světu, míní německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Ten podpořil návrh omezení sjednocovacího principu pro syrské uprchlíky, který představil ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Migranti na rakousko-německé hranice v Achleitenu

Článek

V německé vládní koalici se pomalu rozhořívá spor ohledně rozsahu azylových práv pro syrské občany. Zatímco mezi křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové se množí hlasy, že by mělo dojít k jistým omezením, sociální demokraté jsou proti.

Německo se stalo v Evropě hlavním magnetem pro lidi prchající před válkou a násilím na Blízkém východě. Od ledna do října přišlo do země přes tři čtvrtě miliónu lidí a do konce roku by jich mohl být až milión.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Musíme do světa vyslat jasný signál: jsme velice připraveni pomoci, ukázali jsme, že jsme, ale naše možnosti jsou také omezené,” řekl Schäuble v rozhovoru pro televizi ARD.

Nával uprchlíků vyvolal velký tlak na německou státní správu na úrovni obcí a také způsobil spory o to, jak se s krizí nejlépe vypořádat.

Omezení práv

Polemiku na úrovni federální vlády rozpoutal v pátek ministr vnitra Thomas de Maiziére, který navrhl, aby byl mnoha uprchlíkům ze Sýrie napříště v Německu poskytován méně hodnotný ochranný status, než je plnohodnotný azyl. [celá zpráva]

To by podle nových pravidel schválených ve čtvrtek německou vládou mimo jiné znamenalo, že tito uprchlíci by si do země nemohli zvát nejbližší příbuzné k pobytu na dva roky, jak to mohou činit lidé s postavením azylanta.

De Maiziére zřejmě po tlaku ve vládě později řekl, že „věci zůstanou zatím tak, jak jsou”. Schäuble v neděli ale zdůraznil, že kabinet tuto možnost detailně zkoumá.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble

Gabriel: Provádění už schválených opatření

Andreas Scheuer, generální tajemník bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), což je sesterská strana vládní CDU Merkelové, označil de Maiziérův návrh za dobrý nápad.

Naopak vicekancléř a šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel zdůraznil, že je důležité, aby vláda nejprve prováděla opatření, která už schválila, než aby denně přicházela se stále novými opatřeními. „To vytváří dojem, že v německé vládě levá ruka neví, co dělá pravá,” řekl.

Merkelová se o víkendu omezila na zdůraznění svého dlouhodobého názoru, že musí dojít ke spravedlivějšímu přerozdělování uprchlíků na celoevropské úrovni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám