Hlavní obsah

Papež František: Únik dokumentů byla chyba, ale reformy budou pokračovat

Navzdory úniku citlivých finančních dokumentů z Vatikánu chce papež František dál pokračovat v započatých reformách ekonomické správy. Tento únik byl chybou a politováníhodným činem, který navíc ničemu nepomohl, vyjádřil se papež, který vypracování těchto materiálů sám zadal. „Já i moji spolupracovníci už jsme je (jejich obsah) znali,” uvedl v neděli.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papež František při nedělní modlitbě Anděl páně žehná věřícím shromážděným na svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

Článek

Uniklé materiály mají poukazovat na údajnou zpronevěru církevních fondů pro chudé a nemocné.

Papež v neděli desítkám tisíc věřících shromážděných na Svatopetrském náměstí sdělil, že bude pokračovat v reformách. "Chci vás ujistit, že tato smutná skutečnost mne zcela jistě neodradí od práce na reformě, která s pomocí mých spolupracovníků a podpory vás všech postupuje," řekl podle agentury Reuters papež.

Bylo to jeho první oficiální vyjádření ohledně knih dvou italských novinářů, kteří ve svých dílech tvrdí, že peníze určené v rámci církve na pomoc potřebným nekončí vždy tam, kde mají. Ukázaly to podle nich důvěrné interní dokumenty uniklé z Vatikánu. Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi ve svých knihách Avarizia (Chamtivost) a Via crucis (Křížová cesta) napsali, že "za nehty" papežské kurie pro potřeby jejích členů takto zůstalo kolem 400 milionů eur. [celá zpráva]

Policie zatkla v souvislosti s únikem materiálů dvě osoby, španělského preláta a jednu mladou poradkyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám