Hlavní obsah

Chorvati volí parlament, šance hlavních stran jsou vyrovnané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Chorvatsku odstartovaly v neděli ráno parlamentní volby. Průzkumy potvrzují, že souboj dvou hlavních táborů - reprezentovaných dosud vládní Sociálnědemokratickou stranou (SDP) a opozičním lídrem Chorvatským demokratickým společenstvím (HDZ) - bude velmi vyrovnaný. Vítěze klání čekají nelehké úkoly. Bude se muset vypořádat s chřadnoucí ekonomikou a náporem uprchlíků, kteří přes tuto zemi míří do západní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"SDP není ideální volba, ale HDZ zemi zruinovalo, když bylo (od roku 2003 do roku 2011) u moci," řekla agentuře AFP pětačtyřicetiletá státní úřednice Maja Bačičová. "Musíme se soustředit na ekonomiku a zaměstnanost," dodala.

Naopak Lucija Matkovičová volila HDZ. "Současná vláda nic neudělala, míra nezaměstnanosti je vysoká a mladí opouštějí zemi, ale s HDZ se to změní," řekla tato třiadvacetiletá ekonomka.

Chorvatsko je jednou z nejchudších zemí Evropské unie, státní dluh činí 90 procent ročního výkonu ekonomiky, míra nezaměstnanosti byla v září 16,2 procenta a mezi mladými dokonce 43,1 procenta.

Země je rozdělena do 14 volebních obvodů, v každém z nich bude zvoleno 14 poslanců. Ty doplní ústavou zaručených osm zástupců národnostních menšin, přičemž nejvíce, tři, mají Srbové. S jedním zákonodárcem počítá základní zákon i společně pro Čechy a Slováky. O obsazení zbylých tří křesel v parlamentu rozhodne diaspora.

Poslední průzkumy a odhady se sice rozcházejí v tom, kdo získá nejvíce hlasů, ale shodují se, že vítězství bude jen velmi těsné. Za sociálními demokraty a HDZ se podle všeho umístí nezávislé uskupení Most, které může být jazýčkem na vahách při vytváření vládní koalice. Práh pěti procent hlasů, který je nastavený pro vstup do Saboru, podle sondáží překročí další tři až čtyři formace.

První předběžné výsledky by měly být známy po 19:00 SEČ, kdy hlasování končí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám