Hlavní obsah

Ve Španělsku havaroval český armádní vrtulník, pět zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Španělsku měl nehodu český armádní vrtulník Mi-171Š. Podle tiskové zprávy armády bylo na palubě 11 vojáků a pět členů posádky. Čtyři vojáci a jeden člen posádky byli zraněni. Jsou mimo ohrožení života.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Armádní vrtulník Mi-171Š

Článek

Stroj se účastnil cvičení aliančních sil Trident Juncture. Nehoda se udála zhruba 15 kilometrů severovýchodně od Zaragozy.

Armáda nespecifikovala, co se při havárii stalo. „Jasněji bude zítra,“ řekl Novinkám armádní mluvčí Petr Medek. Vyšetřovací komise vyrazí na místo nehody hned v pátek ráno.

„Vyšetřování povede společně se španělskou komisí,” uvádí tisková zpráva.

Foto: Mapy.cz

Vrtulník a posádka jsou z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, přepravovaní vojáci jsou příslušníky 601. skupiny speciálních sil z Prostějova.

Zranění jsou podle prohlášení mimo ohrožení života. „Všichni zranění byli transportováni do nemocnice k prvotním vyšetřením,“ uvedla armáda.

Rodiny zraněných vojáků byly vyrozuměny.

Část armádních strojů Mi-171 prošla v nedávné době modernizací, vzdušným silám bylo osm kusů slavnostně předáno letos na jaře. „Vzdušné síly tak v tuto chvíli disponují nejmodernějšími stroji typu Mi-171 na světě,“ uváděla armáda.
Mi-171Š je dvoumotorový víceúčelový vrtulník. Bez rotorů dosahuje délky téměř 18,5 metru, s rotory více než 25 metrů. Maximálně vystoupá do výšky 6000 metrů a nejvyšší rychlost, kterou vyvine, je 250 kilometrů v hodině.

Největší cvičení za desetiletí

Trident Juncture je největším cvičením sil NATO za desetiletí. Účastní se ho 36 000 vojáků z více než 30 aliančních a partnerských zemí. Probíhá nejen ve Španělsku, ale i v Itálii, Portugalsku, v Atlantiku, Středozemním moři, ale také v Kanadě, Norsku, Německu, Belgii a Nizozemsku. Začalo už v říjnu, končí tento týden v pátek.

Související téma:

Foto: Novinky

.

Reklama

Výběr článků

Načítám