Hlavní obsah

V Itálii soudí mafiánskou skupinu z římské radnice, vedl ji neofašista

Řím

Šestačtyřicet lidí je od čtvrtka souzeno v Itálii kvůli nezákonnému přidělování městských zakázek v Římě. Zastupitelé s příslušníky mafie získali nezákonně milióny eur. Zhruba třetina obžalovaných se soudního jednání z bezpečnostních důvodů neúčastní. Z týchž důvodů se proces ze soudního paláce, kde byl zahájen, přenese do bunkru ve věznici Rebibbia.

Foto: Reuters

Stráž před římským justičním palácem

Článek

Nitky případu Mafia Capitale se začaly rozplétat téměř před třemi lety. Většina podezřelých byla zadržena loni v prosinci. Skupině šéfoval jednooký bývalý ultrapravicový terorista Massimo Carminati.

Carminatiho firmy podle žalobců získaly městské zakázky takřka ve všech sférách. Veřejnou dopravu, opravu domů, svoz odpadu z Říma a Lazia a další služby zajišťovaly společnosti ovládané mafií. Rozsáhlá mafiánská síť, která se vytvořila už za vlády pravicového starosty Giannaiho Alemaneho, ve státní správě hlavního města korumpovala, podváděla, prala špinavé peníze a uplácela. Ve spolupráci s místními politiky odčerpala i milióny eur určené na stavbu center pro uprchlíky z Afriky a sídlišť pro Romy v Římě i v Laziu.

Neofašističtí teroristé

Mezi obviněnými jsou i Carminatiho pravá ruka, již dříve odsouzený vrah Salvatore Buzzi, a Riccardo Brugia. Carminati i Buzzi veškerá obvinění z členství v mafii odmítají.

Foto: Stringer/italy, Reuters

Obhájce Massima Carminatiho Giosue Naso přichází do římského soudního paláce.

Brugia byl stejně jako Carminati členem ultrapravicové Ozbrojené revoluční buňky, která v roce 1980 spáchala atentát na boloňském nádraží, kde zemřelo 85 lidí. O rok později přišel Carminati o oko v přestřelce s policií, když se pokoušel utéci do Švýcarska.

Stíhaní politici ze soupeřících stran

Souzen je bývalý šéf regionální rady Berlusconiho strany Forza Italia Luca Gramazio i šéf římské městské rady Renziho Demokratické strany Mirko Coratti stejně jako další člen téže strany Andrea Tassone, který byl starostou v Ostii.

Bývalý starosta Alemano, který je vyšetřován, ale není souzen, popírá, že by se dopouštěl čehokoli špatného.

Reklama

Výběr článků

Načítám