Hlavní obsah

Maďarsko vyhostilo stovku migrantů, nemá je ale kam deportovat

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarsko oficiálně vyhostilo asi sto migrantů, kteří na jeho území dorazili ze Srbska. Bělehrad je ovšem odmítá přijmout, a tak je Maďarsko nemá kam deportovat.

Foto: MTI

Maďarský, slovenský a český policista na maďarsko-srbské hranici

Článek

„Tito lidé žijí v nejistotě. Nechápou, že je vyhostili, ale nemohou opustit území Maďarska. Pokud Srbsko nezmění svůj postoj a situace v zemích jejich původu se nezlepší, tito lidé tady pravděpodobně zůstanou,“ řekla Tímea Kovácsová z maďarské Helsinské komise.

Maďarsko vybudovalo na své jižní hranici bariéru. Zelenou hranici se Srbskem uzavřelo 15. září a v polovině října postupovalo podobně rovněž na zelené hranici s Chorvatskem.

Soud do 48 hodin

Vstup do země mimo oficiální hraniční přechody a poškození bariéry se od 15. září staly v Maďarsku trestným činem. Všichni, kdo se tohoto trestného činu dopustili, byli do osmačtyřiceti hodin postaveni před soud a vyhoštěni.

Maďarské orgány následně zkoumají bezpečnostní situaci v zemích, odkud migranti pocházejí. V případě Syřanů, Iráčanů a Afghánců je však soudy nemohou vrátit do země původu, protože nejde o země, které jsou považovány za bezpečné.

Chorvatsko uzavřelo přechod

Chorvatsko v noci na úterý začalo uzavírat hraniční přechod se Srbskem Berkasovo-Bapska. Část uprchlíků, kteří se na přechodu nahromadili, ale ještě nechalo projít. ČTK to sdělila Petra Quirke, koordinátorka českých dobrovolníků, kteří na tomto místě působí.

Foto: Štěpánka Mrázová, ČTK

Chorvatsko-srbský přechod Berkasovo-Bapska

Do nového zimního tranzitního tábora v chorvatském městě Slavonski Brod zatím v úterý dorazil první vlak se zhruba tisícovkou uprchlíků, kteří přišli přes Srbsko.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám