Hlavní obsah

Babiš je nejmocnějším Čechem, aniž by byl premiérem. Kam se hrabe Trump, píše Politico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ve Spojených státech o takové pozici miliardář Donald Trump teprve sní, v České republice si ji už Andrej Babiš vydobyl. Je nejmocnějším mužem v České republice, a to není ani premiérem, natož prezidentem. Přitom opakuje, že není politik a pozici vicepremiéra a ministra financí zastává z nezbytnosti, aby zemi očistil od korupce. Na evropské verzi serveru Politico to napsal novinář sídlící v Praze Benjamin Cunningham.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Nepotřebuji politiku. Můj život by byl lepší bez téhle práce,“ cituje server Babiše, jehož srovnává nejen s prezidentským kandidátem amerických republikánů Trumpem, ale i s italským expremiérem Silviem Berlusconim, v jehož osobě se spojily velké peníze s vysokou politikou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Stejně jako miliardáři Berlusconi a Trump využívá jednašedesátiletý Babiš své peníze a konexe k tomu, aby byl antipolitický politik, tedy člověk, jemuž jeho bohatství umožňuje stát zdánlivě stranou malicherného hašteření, dohod a časté korupce, která postihuje běžnou politiku,“ uvedl Cunnigham.

Babiš, který se i po téměř dvou letech ve vládě tváří jako outsider, je populární a jeho nechuť k tradiční politice ostatní představitele znervózňuje. Cunningham připomíná, že se vůči němu nevymezují jen opoziční zástupci jako Karel Schwarzenberg, který nedávno prohlásil, že z veřejného života ještě zcela neodchází kvůli hrozbě v Babišově osobě.

Novinář uvádí i výrok předsedy vlády Bohuslava Sobotky o bezprecedentní koncentraci politické, ekonomické a mediální moci v rukou Babiše, u něhož Cunningham připomíná i jeho komunistickou minulost, která mu pomohla k pozdějšímu jmění a do nynější pozice.

Související témata

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš čeká v zázemí žižkovské televizní věže v Praze na začátek diskuzního pořadu České televize.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump po tiskové konferenci

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Cunningham na druhou stranu poznamenává, že korupce skutečně je problémem české politiky a program Babišovy strany ANO, kterou její šéf vytrvale označuje za hnutí, není příliš ideologický a je přátelský k podnikání. Navíc je podle něj neobvyklá vládní koalice ANO se sociálními demokraty a lidovci překvapivě stabilní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám