Hlavní obsah

Migrační vlna zatím není nic proti tomu, co teprve přijde, tvrdí šéf pojišťovacího gigantu Munich Re

Berlín

Příliv uprchlíků, se kterým se momentálně potýká Evropa, je teprve začátkem velké migrační vlny. Kvůli pokračujícím konfliktům ve světě a změnám klimatu se v příštích letech vypraví na cestu milióny lidí, varoval šéf německé zajišťovny Munich Re Nikolaus von Bomhard v rozhovoru pro týdeník Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Šéf německé zajišťovny Munich Re Nikolaus von Bomhard

Článek

"Obávám se, že zatím vidíme jen špičku ledovce. Už teď je na celém světě asi 60 miliónů lidí na cestě. Jejich počet poroste, pokud se nám nepodaří utlumit stále častější konflikty v mnoha zemích a pokud budou pokračovat klimatické změny," řekl Bomhard.

Nejen války, ale hlavně klima

Vyjádřil také obavu, že do budoucna se právě změny klimatu mohou stát pro lidi hlavním důvodem, aby opustili svůj domov a začali hledat nový život jinde.

"Extrémní počasí ohrožuje přirozené životní podmínky, sucho tak například v Africe způsobuje hladomor a vyvolává migrační vlny. Hustě osídlené rovinaté přímořské země, jako je například Bangladéš, zase ohrožuje zvyšování hladiny moře," řekl šéf Munich Re.

Evropská unie se proto podle Bomharda musí připravit na to, že příchod běženců bude pokračovat i v příštím roce. Letošní uprchlickou vlnu ale podle něj Německo dokáže zvládnout.

"I kdybychom skutečně vycházeli z toho, že letos (do Německa) přijde 1,5 miliónu lidí, azyl nebo uprchlický status jich získá kolem 40 procent. To znamená 600 000 lidí," řekl.

Přistěhovalci jsou pro Německo přínosem

Podle Bomharda Německo už v 90. letech prokázalo, že podobný počet přistěhovalců dokáže přijmout a začlenit do společnosti. "Pokud by ale tento proud trval několik let, přirozeně bychom narazili na hranice naší ekonomické síly a na možnosti integrace běženců do společnosti," upozornil však.

Přistěhovalce, kteří se v Německu integrují do společnosti, nicméně Bomhard považuje za přínos pro zemi. "Německo potřebuje imigraci. Ve střednědobém hledisku je alternativa k imigraci ztráta blahobytu," poukázal na to, že německá populace stárne, takže ubývá ekonomicky aktivních obyvatel.

Integraci běženců podle něj nyní nahrává i dobrá hospodářská situace země. "Hospodářství je připraveno lidi zaměstnat. Není se čemu divit, momentálně máme zhruba 600 000 neobsazených pracovních míst, potřebujeme pracovní sílu," řekl šéf Munich Re, která je jednou z největších světových zajišťoven, tedy zjednodušeně řečeno společností poskytujících pojištění pojišťovnám.

Reklama

Výběr článků

Načítám