Hlavní obsah

Uprchlíci prorazili policejní kordón na slovinsko-rakouské hranici

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ivan Vilček

Skupina asi 4000 migrantů prorazila v noci na středu policejní kordón na slovinsko-rakouské hranici u přechodu Šentilj-Spielfeld. Ráno o tom informovala maďarská televize M1. V jednom ze slovinských uprchlických táborů také shořelo několik stanů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie doprovází zhruba 2000 migrantů nedaleko Brezice, jedna žena cestou omdlelaVideo: Reuters

 
Článek

„Po dlouhém čekání migranti ztratili trpělivost, nadzvedli kovový zátaras a prorazili policejní kordón,“ uvedla televize. Po tomto incidentu rakouská policie posílila ostrahu hraničního přechodu.

„Od rána je tady víc policistů i vojáků. Automobilová doprava byla přesměrována jen do jednoho pruhu,“ informovala televize M1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlický tábor v slovinské Brezici zachvátil požárVideo: Reuters

Hasiči pak ve středu museli zasahovat v uprchlickém táboře Brezice na slovinsko-chorvatských hranicích, kde čekají uprchlíci mířící do Rakouska.

Oheň zničil několik stanů. Proč začalo hořet, není jasné, ale migranti si v chladu u stanů zapalovali ohně, aby se ohřáli. Mnozí také v teplotách lehce nad bodem mrazu řeku Sutlu přebrodili.

Armáda na hranici

Slovinský parlament ve středu ráno schválil vládní návrh zákona, který umožňuje armádě pomáhat při ostraze hranic. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Migrační trasy uprchlíků přes Slovinsko

Důvodem tohoto kroku je příval blízkovýchodních migrantů, kteří do země směřují z Chorvatska poté, co Maďarsko zavedlo důraznou ochranu vnější hranice schengenského prostoru.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Běženci na rakouském hraničním přechodu Spielfeld

Slovinsko také ve středu hodlá požádat Evropskou unii o poskytnutí policejní pomoci na hranicích s Chorvatskem.[celá zpráva]

Maďarsko hlásí klid

Bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi ve středu uvedl, že na hranicích se Srbskem a Chorvatskem je klid.

„Samozřejmě sledujeme, co se děje na opačné straně hranice,“ dodal v rozhovoru pro televizi M1. V pondělí zadrželi v Maďarsku pouze 22 migrantů a v úterý jich bylo 36. Bakondi znovu zdůraznil význam visegrádské spolupráce při ochraně jižní hranice Maďarska.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Migranti na slovinsko-rakouské hranici

Česká republika vyslala do Maďarska 21 vojáků a příští týden by je mělo následovat 50 českých policistů. Slovensko vyslalo v úterý do Maďarska 50 policistů a připojit by se mělo i Polsko.

Železničáři odmítají pracovat

Kvůli zhoršujícím se hygienickým podmínkám v souvislosti s množstvím uprchlíků na nádraží Zákány na maďarsko-srbském pomezí protestují tamní železničáři. Odmítají na stanici pracovat v hygienicky nevyhovujících podmínkách.

Do sobotního uzavření hranic s Chorvatskem totiž tímto nádražím prošly tisíce migrantů, ale odpad a exkrementy, které po nich zůstaly, dosud nikdo neuklidil. Server ripost.hu uvedl, že zaměstnanci se bojí infekce.

Odvolávají se přitom na zákoník práce, podle něhož je povinností zaměstnavatele zabezpečit přiměřené pracovní podmínky a zaměstnanec má právo odmítnout vykonávat práci, pokud by bylo ohroženo jeho zdraví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám