Hlavní obsah

Le Penovou soudí kvůli výrokům o muslimské okupaci

Lyo

Šéfka francouzské nacionalistické Národní fronty Marine Le Penová stanula v úterý před soudem v Lyonu. Stíhána je za rozdmýchávání rasové nenávisti, protože přirovnala modlení muslimů na ulicích k nacistické okupaci.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Marine Le Penová u soudu v Lyonu

Článek

Le Penová přirovnala muslimy k nacistickým okupantům na mítinku v Lyonu v prosinci 2010, kdy teprve usilovala o předsednictví ve straně. Zmínila, že počet muslimů ve Francii roste a už se modlí na ulicích: „Někteří lidé rádi mluví o druhé světové válce a okupaci. Tak mluvme o okupaci – protože to je to, co se tady teď děje. Nejsou tu žádné tanky, vojáci, ale pořád to je okupace, která dopadá na lidi.“

Mimo soud Le Penová řekla, že se nedopustila žádného přečinu, a zpochybnila termín konání procesu: „Jsem měsíc před místními volbami a tato aféra je stará pět let.“ Už dříve se nechala slyšet, že se případného stíhání nebojí. „Jsem disidentka,“ prohlásila.

Poslední průzkum z víkendu naznačil, že by Le Penová mohla vyhrát a ovládnout jižní departement Provence-Alpes-Cote d'Azur, kde jsou nyní u moci socialisté.

Od židů k muslimům

Poté, co Le Penová ovládla stranu svého otce, začala ji zbavovat nálepek ultrapravicového antisemitského a rasistického hnutí, takže se z okrajové Národní fronty stala jedna z klíčových sil francouzské politické scény. Její kritici ale tvrdí, že jen nově obrátila nenávist proti muslimům, i když vedení strany tvrdí, že cílí jen na muslimské extremisty.

Podobně jako ona byl před lety europarlamentem vydán k soudu i její otec Jean-Marie Le Pen. Ten byl v minulosti opakovaně odsouzen kvůli svým kontroverzním výrokům. Například bagatelizoval nacistická zvěrstva. Řekl, že plynové komory byly jen „detailem“.

Ve Francii je až šest miliónů muslimů. Paříž jim v roce 2011 zakázala modlit se na ulici a ve stejném roce se Francie stala první zemí EU, která zakázala muslimkám plně si zakrývat tvář.

Reklama

Související témata:

Související články

Le Penová v Moskvě jednala se šéfem Dumy

Jako neužitečnou komplikaci ve vztazích mezi Evropskou unií a Ruskem označila v úterý v Moskvě Marine Le Penová (46), šéfka francouzské krajně pravicové strany...

Výběr článků

Načítám