Hlavní obsah

Není to přátelské gesto, vyčetli Chorvati Čechům pomoc s ochranou schengenských hranic

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Chorvatsko má výhrady k pomoci českých a dalších zahraničních vojáků a policistů při ochraně vnějších hranic Schengenu v Maďarsku. „Nepovažuji to za přátelské gesto,“ uvedl ve středu chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić

Článek

Záhřebu se nasazení zahraničních vojáků na maďarsko-chorvatské hranici nelíbí. „Pokud chtějí opravdu pomáhat, měli by poslat lidi na řecko-tureckou hranici nebo do Makedonie,“ uvedl Ostojić.

Maďarsko postavilo na hranicích s Chorvatskem bariéru, která má zabránit masové migraci. Podobně postupovalo i na hranicích se Srbskem, kde se od 15. září snížil počet migrantů překračujících hranici na minimum.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do Maďarska dorazilo ve středu 21 českých vojáků s technikou. Budou maďarským kolegům zajišťovat logistickou podporu při ochraně vnější hranice Evropské unie a schengenského prostoru. Většina vojáků je ze ženijních praporů z Olomouce a Bechyně a během cvičení s názvem Balaton 2015 stráví v maďarském Kaposváru dva měsíce. Přímo do ostrahy hranic se nezapojí.

Právní finta: oficiálně jde o cvičení

Maďarský deník Népszabadság v této souvislosti upozornil, že nasazení zahraničních vojáků na území Maďarska podléhá dvoutřetinovému rozhodnutí parlamentu.

„Aby se obešla nutnost této schvalovací procedury, oficiálně budou zahraniční vojáci v Maďarsku na cvičení s krycím názvem Balaton 2015,“ konstatoval deník. List rovněž upozornil, že v době míru je ostraha hranic úkolem policie, nikoliv armády.

Opoziční poslanec Tamás Harangozó uvedl, že pokud neexistuje rozhodnutí parlamentu o nasazení cizích vojáků při ostraze hranic, zahraniční vojáci se mohou na hranicích maximálně procházet nebo si pořizovat selfie fotografie.

Vláda pomoc oceňuje

Šéf poslanecké frakce vládní strany FIDESZ v maďarském parlamentu Lajos Kósa naopak vysoce vyzdvihl spolupráci visegrádské čtyřky při ochraně vnější hranice Schengenu.

„Tím, že Česká republika, Polsko a Slovensko pomáhají při ochraně hranic, uznávají, že bariéra na jižní hranici Maďarska je legální a je jedinou možností dodržení schengenských požadavků,“ uvedl Kósa.

Předseda zahraničního výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh označil spolupráci Visegrádu při ochraně hranic za příklad pro celou Evropu. „Pokud skupina V4 dokáže ochránit schengenskou hranici, tak Evropa musí být schopna ochránit řecko-turecké hranice, co je klíčem k řešení migrační krize,“ dodal.

Slovensko posílá 50 policistů

Na žádost Maďarska vyšle Slovensko 50 policistů na ochranu maďarsko-srbské hranice. Ve středu o tom rozhodla slovenská vláda. Slovenští policisté odjedou do Maďarska 20. října. „Slovensko vyšle také několik, motorových vozidel. Společné hlídky by měly začít fungovat od příštího týdne,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico. Společné hlídky budou tvořit dva maďarští policisté, jeden maďarský voják a jeden slovenský policista.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák upřesnil, že výbavu policistů bude tvořit 17 lehkých terénních vozidel a dvě transportní vozidla. „Každý z policistů bude vybavený standardní policejní výbavou, zbraní, pouty a nočním viděním,“ uvedl Kaliňák.

Reklama

Související články

Maďaři drží Schengen, řekl hejtman Hašek

Hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) se v neděli v diskuzi v TV Prima shodl s europoslancem Janem Zahradilem (ODS), že Evropská unie nezvládla...

Výběr článků

Načítám