Hlavní obsah

Nemocnice uznala, že zpackala porod. Rodině na Slovensku zaplatí přes 13 miliónů korun

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Trnavská nemocnice přiznala zpackaný porod na zdejší gynekologicko-porodnické klinice a vyplatí rodině téměř půl miliónu eur (13,5 miliónu Kč). Nemocnice se nechce s rodinou soudit.

Za zranění novorozence při porodu nabídla trnavská nemocnice odškodnění půl miliónu eurVideo: TV Markíza

 
Článek

Chlapec Adam má po porodu v roce 2013 trvalé následky, narodil se s nejtěžším stupněm nedokysličení mozku a rodina se obrátila na soud. Za ublížení na zdraví chtěla rodina od trnavské nemocnice 800 tisíc eur (21,7 miliónu Kč). Nemocnice se však s rodinou dohodla na mimosoudním vyrovnání.

Zpackaný porod potvrdil také úřad pro dohled nad zdravotní péčí. „Pacientovi nebyla správně poskytnuta péče,“ uvedla Soňa Valášiková ze zmíněného úřadu. Ten konstatoval nedostatečné monitorování matky a plodu i nesprávně vyhodnocený stav a průběh porodu. Primář, který byl za porod odpovědný, už na oddělení nepracuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Televize Markíza uvedla, že matka měla rizikové těhotenství, plod neměl dost kyslíku a matce praskla děloha. Lékaři navzdory tomu nepřistoupili k porodu císařským řezem.

Adam byl po porodu v kómatu, utrpěl poškození mozku a jeho život zachraňovali lékaři v nemocnici na bratislavských Kramárech.

Lékaři jsou obviněni

Matka proto podala stížnost, protože byla přesvědčena, že lékaři udělali chybu.

„Je nám velmi líto situace, v níž je chlapec a rodina. Bohužel, nedokážeme vrátit čas. Po této události jsme vyměnili vedení gynekologicko-porodnické kliniky,“ uvedl mluvčí nemocnice Matúš Stračiak.

Kromě primáře byli propuštěni další čtyři lékaři, kteří byli u zmíněného porodu. Podle TV Markíza už byli obviněni. „Pro nás tento případ nekončí. Budeme sledovat trestněprávní řízení a následně vyvodíme další kroky vůči konkrétním osobám, od kterých budeme vymáhat peníze,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám