Hlavní obsah

Střela Buk letadlu nad Ukrajinou odlomila kokpit, lidé zemřeli hned

Haag/Moskva
Aktualizováno

Malajsijský Boeing 777 nad východní Ukrajinou byl sestřelen raketou Buk, potvrdili v úterý nizozemští vyšetřovatelé. Jejich závěr tedy neukazuje na viníka, protože střelami Buk disponovaly obě válčící strany na Donbasu. Rusko ale tvrdí, že boeing sestřelila jiná raketa, kterou disponovala jen ukrajinská armáda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace sestřelení malajsijského boeingu nad UkrajinouVideo: Reuters

 
Článek

„Střela zasáhla levou stranu pilotní kabiny,“ potvrdil šéf vyšetřovatelů Tjibbe Joustra. Dodal, že v důsledku toho se přední část boeingu odlomila a stroj se zřítil.

Střela řady 9M38 země-vzduch, odpálená z mobilního zařízení Buk, podle Joustry explodovala vně letadla, poté došlo k průniku drobných ale velmi pevných předmětů skrz plášť kokpitu a všichni tři lidé v pilotní kabině byli hned mrtví. Stroj se poté rozlomil a ihned zemřeli i pasažéři.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Letadlo se zřítilo loni v červenci, když cestou z Amsterodamu do Kuala Lumpuru přelétávalo bojiště na východní Ukrajině. Všech 298 lidí na jeho palubě zahynulo. O zásahu raketou Buk se spekulovalo od počátku a tento závěr nyní potvrdili vyšetřovatelé.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Detail částečně zrekonstruovaného trupu sestřeleného malajsijského letounu.

Ti nejprve se svými závěry srozuměli příbuzné obětí. Ukázali jim animaci rekonstruující pád stroje a oznámili jim, že se stroj hned po zásahu rozlomil, takže lidé na palubě byli záhy po smrti.

Pasažéři tedy zřejmě neměli čas uvědomit si, co se děje a netrpěli. „Nemůžeme si být stoprocentně jisti, ale myslíme, že to tak bylo. Musíme si myslet, že netrpěli,“ řekl stanici BBC Barry Sweeney, jehož syn Liam byl jednou z obětí nehody.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Detail zrekonstruovaného kokpitu sestřeleného malajsijského letounu

Skupina vyšetřovatelů vedená nizozemskými experty své zkoumání prováděla 15 měsíců. Vycházela z toho, že stroj částečně rekonstruovali z trosek nalezených na místě pádu. Na letecké základně Gilze-Rijen se jim podařilo složit část pilotní kabiny a oddíl letadla s první třídou.

Před sestřelením se letoun odchýlil z trasy

Nizozemští vyšetřovatelé ve své zprávě nadále konstatují, že se let MH370 krátce před sestřelením lehce odklonil z původní trasy, aby se vyhnul bouřce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemští vyšetřovatelé rekonstruovali sestřelený letoun MH17Video: Reuters

Ani území nad novou trasou však nebylo žádnou z bojujících stran označeno jako rizikové a malajsijské aerolinky nebyly jediné, jejichž stroje v kritické době nad Donbasem letěly.

V okamžiku neštěstí se v oblasti podle Nizozemců vyskytovaly další tři civilní stroje.

Byla to ukrajinská armáda, tvrdí Rusko

Ukrajinská vláda a Západ od počátku s útokem spojovaly proruské povstalce. Raketový systém měli dostat z Ruska.

Moskva to popírá. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov před avizovaným zveřejněním nizozemské zprávy obvinil vyšetřovatele z toho, že argumenty Ruska ignorovali. „Fakta dodaná ruskou stranou jsou údajně z nejasných důvodů ignorována,“ prohlásil.

Po zveřejnění nizozemské zprávy Rusové prohlásili, že neobsahuje nic, z čeho by bylo možné vyvozovat, že let MH370 sestřelili separatisté.

Podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova je "politováníhodné, že i přes opakované snahy Ruska zorganizovat vyšetřování tak, aby bylo komplexní a nezaujaté... jde o jasnou snahu dělat zaujaté závěry a plnit politické zadání".

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Hasič mezi troskami spadlého boeingu

Rusko také připravilo vlastní vyšetřovací zprávu zpracovanou výrobcem raketových zbraní, podnikem Almaz-Antej. Podle ní boeing sestřelila raketa 9M38, kterou vlastní pouze ukrajinské síly.

Raketami Buk disponuje jak ruská, tak ukrajinská armáda.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Jak upozornila televize SkyNews, oddělené vyšetřování ohledně nehody vedou mezinárodní letecké úřady. Týká se sporného využití letecké trasy nad bojištěm. Malajsijské aerolinie po nehodě poukazovaly, že nad Donbasem nelétaly jako jediné. Z 16 členů sdružení leteckých společností v Asii a Tichomoří tudy létalo hned 15 z nich. Kromě nich vedly nad oblastí své lety i evropské a další aerolinie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám