Hlavní obsah

Šéf labouristů nepřišel na přísahu ke královně, raději vyrazil na túru

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhada z westminsterských kuloárů je vyřešena – předseda labouristů a přesvědčený odpůrce monarchie Jeremy Corbyn místo přísahy královně a přijetí do její soukromé rady minulý čtvrtek vyrazil na túru Skotskou vysočinou.

Foto: Toby Melville, Reuters

Předseda labouristů Jeremy Corbyn

Článek

V době, kdy měl pokleknout před Alžbětou II., si pochutnával v restauraci čtvrté cenové skupiny ve Fort Williamu na rybě s hranolky.

Jeho poradci sice mlžili a tvrdili, že mu v setkání s panovnicí zabránil „předem sjednaný soukromý mítink“, později ale přece jen přiznali, že Jeremy Corbyn potřeboval „vysadit a trochu odpočívat“.

Tento týden ovšem předsedu čekají rozezlení labourističtí poslanci – nejméně pět desítek jich už upozornilo, že odmítnou linii strany a budou hlasovat pro vojenskou akci na pomoc syrské opozici.

Vlivný poslanec Simon Danczuk rovněž Corbynovi vzkázal, že se mu to sice nemusí líbit, ale Británie je konstituční monarchií, a bylo by dobré, aby to vzal na vědomí.

Také palácové zdroje upřesnily, že Corbyn coby šéf hlavní opoziční strany nemá šanci stát se členem Soukromé rady Jejího Veličenstva bez audience u královny.

„Panovnice jej ale nebude nutit k pokleknutí a políbení prstenu. Má ráda, když se lidé cítí v její blízkosti uvolněně,“ uvedl zdroj Whitehallu.

Reklama

Výběr článků

Načítám