Hlavní obsah

Výbuchy v Ankaře zabily nejméně 86 lidí

Aktualizováno

Dva výbuchy v hlavním městě Turecka Ankaře v sobotu zabily nejméně 86 lidí, uvedl v nové bilanci turecký ministr zdravotnictví. Další jsou ve vážném stavu. V davu účastníků mírového pochodu se nejspíše odpálil sebevražedný atentátník, uvedla s odvoláním na nejmenovaného představitele bezpečnostních složek agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy v turecké Ankaře zabily tři desítky lidíVideo: Reuters

 
Článek

K výbuchům došlo krátce před začátkem plánovaného mírového pochodu, který svolala odborová Konfederace pracovníků ve státních službách (KESK) společně s dalšími levicovými organizacemi.

Účastníci této akce chtěli protestovat proti narůstajícímu násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty. Exploze se ozvaly poblíž frekventovaného hlavního železničního nádraží po 10:00 místního času (09:00 SELČ).

Útok v Ankaře je nejhorší svého druhu za dvacet let. Poslední bilance překonává v počtu obětí pumový útok z května 2013, kdy zemřelo 52 lidí.

Turecká vláda označila výbuchy za teroristický čin. Odsoudil je již  turecký prezident i činitelé Evropské unie nebo Rady Evropy. Turecký premiér Ahmet Davutoglu svolal kvůli tragické události zasedání bezpečnostní rady. Na jednání byli pozváni mimo jiné ministři vnitra a zdravotnictví, šéfové policie a rozvědky a představitelé samosprávy. Schůzky se zúčastnil i prezident Recep Tayyip Erdogan, který v prohlášení útok odsoudil a uvedl, že jeho pachatelé se pokoušejí "zasít svár mezi jednotlivé složky společnosti".

Na jednom z videí zveřejněném na sociálních sítích je vidět moment, kdy k výbuchu došlo. Skupina mladých lidí na záběrech tančí, když se za nimi objeví záblesk a plameny z exploze.

Foto: Recep Yilmaz, Reuters

Muž resuscituje zraněného po výbuchu v Ankaře

Foto: Tumay Berkin, Reuters

Výbuchy v Ankaře zranily desítky lidí.

Jeden ze svědků řekl BBC, že slyšel dva výbuchy krátce po sobě a na místě viděl mnoho mrtvých. Rozzlobení lidé se prý pak pokusili zaútočit na policejní auta.

Policisté okolí nádraží vyklidili a zbytek demonstrantů rozehnali. Museli při tom použít střelbu do vzduchu, uvedla agentura AFP.

Zemi čekají 1. listopadu předčasné parlamentní volby. Už v červnu před předchozími volbami byla prokurdská strana HDP terčem několika útoků. Při nejkrvavějším z nich 5. června zabila nálož ve městě Diyarbakir čtyři lidi. Sto dalších bylo zraněno.

Největší teroristické útoky v Turecku za posledních dvacet let
10. října 2015 - Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 86 mrtvých; exploze nastaly krátce před začátkem mírového pochodu proti narůstajícímu násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty.
11. května 2013 - Při dvou pumových explozích v tureckém Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí a na 140 dalších bylo zraněno; v oblasti žije mnoho syrských uprchlíků. Podle některých informací stáli za útokem bojovníci organizace Islámský stát (IS).
20. července 2015 - Sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko ve městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes sto osob zranil; nejvíce obětí bylo mezi studenty, kteří právě oznamovali svůj záměr odjet pomáhat do syrského města Kobani. K zodpovědnosti za útok se přihlásil IS.
20. listopadu 2003 - Dva mohutné výbuchy v Istanbulu na britské cíle - u britského konzulátu a u britské banky HSBC - si vyžádaly nejméně 32 mrtvých a na 400 zraněných.
10. října 2015 - Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 30 mrtvých; exploze nastaly krátce před začátkem mírového pochodu proti narůstajícímu násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty.
15. listopadu 2003 - Dvě nálože v autech explodovaly před synagogami v centru Istanbulu; zabily 27 lidí včetně atentátníků a na 300 dalších zranily.
8. listopadu 1996 - Komando povstalců ze Strany kurdských pracujících (PKK) zaútočilo granátomety na autobus u vesnice Çukurca v provincii Hakkari; zemřelo 17 osob a osm dalších bylo zraněno.
13. března 1999 - Výbuch bomby v obchodním středisku v Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých a šest zraněných; k útoku se přihlásili povstalci z PKK.
30. června 1996 - Při sebevražedném útoku ve východotureckém městě Tunceli přišlo o život deset lidí a 30 dalších bylo zraněno; k odpovědnosti se přihlásila PKK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám