Hlavní obsah

Překupníci nabízejí jaderný materiál prioritně Islámskému státu

Kišiněv

V Moldavsku neustávají snahy podsvětí prodávat jaderný materiál teroristům. Plyne to z reportáže agentury AP, podle které byly v zemi za posledních pět let zaznamenány nejméně čtyři podobné pokusy, jeden letos. Pašeráci své nabídky směřují především na lidi nepřátelské Západu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zadržení Teodor Četruse, který se v roce 2011 pokoušel v Moldavsku prodat obohacený uran.

Článek

Poslední se uskutečnila letos v květnu, kdy pašerák nabízel radioaktivní cesium 137, které by zamořilo několik městských bloků, za 2,5 miliónu eur.

Valentin Grossu se sešel s potenciálním kupcem v luxusním nočním klubu Cocos Price. Muži říkal: „Můžete z toho udělat špinavou bombu, což by bylo perfektní pro Islámský stát. Jestliže s ním máte kontakty, půjde obchod lehce.“ Grossu si přál, aby se cesium prodalo Islámskému stát. „Mají peníze a budou vědět, co s ním udělat.“

Grossu si ale nebyl jist kupcem, bál se že půjde o tajného agenta a sešel se s ním dvacetkrát, než mu udělal podobnou nabídku, a domluvili se na odkoupení vzorku pro testy. Předal ale méně nebezpečný izotop cesia 135. Když Grossu převzal peníze, byl zatčen, protože nešlo o kupce, ale o agenta.

V dalším případě se ale bývalému agentovi sovětské KGB Teodoru Četrusovi podařilo najít skutečného kupce na Blízkém východě či v Africe, který chtěl koupit vysoce obohacený uran i s podrobným plánem na vytvoření špinavé bomby. Jak ukázaly odposlechy, překupník nešetřil záští na adresu USA. Podle vyšetřovatele Constantina Malika dokonce řekl: „Chci kupce z Islámského státu, protože budou bombardovat Američany.“

Vyšetřovatel dodal, že v muži přetrvávala nenávist k USA z dob SSSR. Dopaden byl, když prodal deset gramů obohaceného uranu za 320 000 eur. Sliboval deset kilogramů uranu.

Foto: ČTK/AP

Zajištěný obohacený uran

Odposlechy ukazují, že se pašeráci jaderného materiálu zaměřují prioritně na kupce, kteří jsou nepříteli Západu. Zejména hledají spojení na Al-Káidu a nyní na Islámský stát.

S americkou pomocí

Na operaci se kromě malé speciální jednotky moldavských vyšetřovatelů podílejí i agenti americké FBI. Úřady během posledních pěti let změnily přístup a už podsvětí nabízející jaderný materiál neignorují. Využívají donašečů i tajných agentů, kteří pronikají do sítí pašeráků radioaktivního materiálu.

I když se daří jednotlivým obchodům zabránit, šéfové podsvětí unikají a zadržení většinou dostanou jen krátké tresty - mezi třemi až pěti lety, které dostal Četrus, přičemž se mnohdy vracejí do oboru.

Četrusova šéfa zvaného Plukovník ale nechala policie utéci do Podněstří, odkud se přes Ukrajinu dostal do Ruska.

Foto: ČTK/AP

Četrusova šéfa nechala policie utéci

Z bezpečnostních důvodů se zasahuje ve chvíli, kdy jsou prodány malé vzorky. V rukou podsvětí tak zůstává stále značné množství jaderného materiálu, přičemž prostředníci netuší, kde ho mají gangy uskladněné.

Chybí spolupráce s Ruskem

Moldavská policie současně upozorňuje na rostoucí riziko podobných pokusů poté, co co se zhoršila spolupráce Západu s Ruskem, takže se nedaří zjistit, jak se dostává ruský radioaktivní materiál do Moldavska.

Problém komplikuje existence neuznaného separatistického Podněstří, kde se pašeráci ukrývají, protože tam na ně moldavské úřady nemohou.

Ne vždy však je nabízený radioaktivní materiál použitelný pro teroristické činy. Jednou šlo o palivový článek do reaktoru, který by šlo těžko změnit v bombu. Panovalo podezření, že tyč pocházela z jaderné elektrárny v Černobylu, ale oficiálně to potvrzeno nebylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám