Hlavní obsah

Skončete s nálety na syrskou opozici, vyzvalo NATO Rusko

Brusel

K ukončení náletů „na syrskou opozici a civilisty“ vyzvali v pondělí Rusko velvyslanci členských států Severoatlantické aliance. Odsoudili také narušení tureckého vzdušného prostoru ruským stíhacím letounem.

Foto: ČTK/AP

Ruský bojový letoun Suchoj Su-24M v Sýrii

Článek

Moskva tvrdí, že v Sýrii útočí na Islámský stát další extremistické skupiny. Podle spojenců vedených USA jsou ale terčem i umírněnější opoziční síly ze Svobodné syrské armády. Z Washingtonu minulý týden zaznělo, že Rusové v Sýrii zabíjeli i bojovníky vycvičené americkou CIA. [celá zpráva]

Sobotní průlet ruské stíhačky vzdušným prostorem Turecka, jednoho z 28 členů NATO, ještě před schůzkou velvyslanců odsoudil jako nepřijatelný generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Velvyslanci pak ve společném prohlášení uvedli, že takové „neodpovědné chování je extrémně nebezpečné“. Rusko vyzvali, aby od něj upustilo.

Americký ministr zahraničí John Kerry k tomu řekl, že mohlo dojít k sestřelení ruského letadla. „To je přesně ten druh věcí, před nimiž jsme varovali,“ řekl k incidentu v souvislosti s ruským vojenským zásahem v Sýrii.

Přelety byly dva

Moskva přiznala krátký průlet svého bojového stroje Su-30 a uvedla, že to byla navigační chyba. Podle Ankary ale i v neděli na hlídkovací turecké letouny doráželo letadlo, údajně ruská stíhačka MiG-29. Tyto stroje ale Rusko v Sýrii nemá, podle BBC mohlo jít o syrský stroj.

Turecké ministerstvo zahraničí si pozvalo na kobereček ruského velvyslance a vzneslo ostrý protest.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám