Hlavní obsah

Krymský „vicepremiér“ se i přes zákaz EU vpašoval do Polska

– Varšava
Právo, sw

Jak snadno mohou oklamat polské pohraničníky osoby, které mají zákaz vjezdu do EU, ukázal krymský „vicepremiér“ Dmitrij Polonskij. Ten je teď ve Varšavě na konferenci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Foto: repro Twitter

Dmitrij Polonskij na konferenci OBSE ve Varšavě

Článek

Problém je v tom, že jako zástupce neuznané ruské správy poloostrova by do EU vůbec neměl vstoupit. „Je to fatální chyba,“ řekl k případu polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna podle stanice TVP.

Ukázalo se, že Polonskému zřejmě pomohl drobný fígl, který umožňuje nejednoznačný přepis ruských jmen z azbuky do latinky. Moskva mu vydala diplomatický pas, v němž stačilo vyměnit „y“ za „i“, aby se podařilo schengenský systém oklamat. Polští pohraničníci jej tak bez problémů pustili přes hranice.

Úřady nyní nevědí, co dělat – zasáhnout proti delegátovi na konferenci OBSE o lidských právech by mohlo vyvolat diplomatický skandál. Sám Polonskij ruským médiím řekl, že měl v úmyslu na konferenci vystoupit a pak se vrátit domů.

Vniknutí Polonského do EU ostře kritizovala ukrajinská ambasáda ve Varšavě s tím, že jde o „evidentní provokaci Ruské federace a manipulaci s normami a zásadami OBSE“.

Vicepremiér krymské okupační vlády Dmitrij Polonskij navštívil konferenci OBSE ve Varšavě jako zástupce nevládní organizace, informuje na Twitteru Euromaidan PR.

Reklama

Výběr článků

Načítám