Hlavní obsah

Ruské útoky v Sýrii mají prý trvat jenom tři čtyři měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Paříž/Moskva/Ankara
Aktualizováno

Ruské letecké údery na území Sýrii potrvají tři až čtyři měsíce, řekl v pátek předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Alexej Puškov. V rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1 prohlásil, že v budoucích dnech Rusko své útoky ještě zesílí.

Foto: Profimedia.cz

Předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Alexej Puškov

Článek

„Vždy je riziko, že se tam uvázne, ale v Moskvě se hovoří o operacích, které budou trvat tři čtyři měsíce," řekl Puškov. Na otázku, zda se budou útoky dále stupňovat, odpověděl: ”Určitě."

V Paříži má v pátek o polsedním vývoji v Sýrii jednat ruský prezident Vladimir Putin se svým francouzským protějškem Françoisem Hollandem.

Puškov prohlásil, že více než 2500 náletů koalice vedené Američany zatím způsobilo radkálům z organizace Islámský stát jen malé škody. Ruské angažmá proto podle něj bude inteznivnější: „Myslím, že právě ta intenzita je důležitá. Koalice vedená USA rok předstírá bombardování IS, ale bez výsledků. Když to uděláte efektivněji, myslím, že uvidíte výskledky.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské nálety na provincii DamašekVideo: Reuters

Moskva je kritizovaná za to, že neútočí jenom na radikály, ale také na další oponenty syrského vládního režimu prezidenta Bašára Asada, který Rusko o pomoc požádal. Navíc se množí zprávy o četných civilních obětech. Rusko popírá, že jeho letadla zabíjejí civilisty, Putin to označil za informační válku, s níž se dalo předem počítat.

Neútočte na opozici, vyzývá Rusy Turecko

Turecko, které je členem mezinárodní koalice, jež útočí na Islámský stát (IS) na severu Sýrie už nějakou dobu, v pátek spolu s partnery požádalo Rusko, aby skoncovalo s útoky na syrskou opozici. Vydalo společné prohlášení s USA, Británií, Francií, Německem a státy Perského zálivu a uvedlo v něm, že vstup Ruska do bojů povede k dalšímu stupňování konfliktu v Sýrii a podnítí extremisty.

„Vyjadřujeme hluboké znepokojení k ruskému vojenskému posilování v Sýrii, zejména kvůli útokům v Hamá, Homsu a Idlibu, které připravily o život civilisty a nemířily na IS," uvádí se v prohlášení. Rusové začali s nálety na tyto provincie ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zahájilo bombardování Sýrie

Rusko podniklo první nálety v Sýrii. Terčem se stalo okolí města Homs, uvedla ve středu stanice CNN s odvoláním na vysokého amerického vládního představitele....

Výběr článků

Načítám