Hlavní obsah

Stažení zbraní menší ráže se na Ukrajině zatím odkládá

Kyjev/Doněck

Ukrajina a separatisté ve středu potvrdili uzavření dohody o stažení zbraní ráže menší než 100 milimetrů z frontové linie. K dohodě po tříměsíčním vyjednávání dospěly znepřátelené strany 48 hodin před schůzkou vůdců Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny v Paříži. Kdy se začnou stahovat transportéry, děla a minomety, však není jasné.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněčtí separatisté u obrněného transportéru, který se bude muset stáhnout.

Článek

Dohoda byla uzavřena kontaktní skupinou 29. září. Platit však do konce pracovního týdne zřejmě nezačne, upozornil podle Ukrajinské pravdy ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak. „Je v ní napsáno, že vstupuje v platnost po dvou dnech dodržování klidu zbraní. Dnes v platnost nevstoupila, protože jsme v 0:00 zaznamenali jedno provokační ostřelování,” upřesnil Poltorak, který narážel na noční incident. Ujistil, že jakmile bude příměří dodržováno, náčelník generálního štábu zavelí k odvozu zbraní.

„Podepsal jsem dokument posilující příměří. Přistoupíme k jeho plnění ve stanovené době,” prohlásil ve středu večer vůdce doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko a dodal, že jde o „nezpochybnitelný pokrok” na cestě k urovnání konfliktu. „Je to novinka, na kterou lidé dlouho čekali (...) Doufám, že to otevře cestu ke splnění dalších bodů minských dohod,” uvedl luhanský vůdce Igor Plotnickij.

Podle mluvčího ukrajinské armády Andrije Lysenka, který dohodu označil za „diplomatické vítězství Kyjeva”, by stahování zbraní mělo začít na úseku fronty v Luhanské oblasti. Tanky, obrněné transportéry, minomety a další zbraně by měly být nejprve odvezeny do vzdálenosti 15 kilometrů od linie dotyku.

Pušilin: Nárazníková zóna by ukončila válku

Vytvoření třicetikilometrové nárazníkové zóny „by znamenalo konec války”, předpověděl vyjednávač separatistů Denis Pušilin.

„Není to dost,” uvedl naopak šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. „Potřebujeme více: těžké zbraně musí být staženy z oblasti konfliktu a role OBSE musí být respektována a posílena. Zbývá ještě mnoho bodů minských dohod ke splnění,” upozornil.

Média v Rusku i na Ukrajině považují dosažení dohody za klíčové pro podporu nového příměří, které v Donbasu platí od 1. září. Na stažení těžkých zbraní kalibru nad 100 milimetrů se obě strany dohodly už v únoru.

Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal přes 8000 životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám