Hlavní obsah

Zásah policie proti uprchlíkům byl neprofesionální, tvrdí slovenská ombudsmanka

– Bratislava
Právo, ivi

Slovenská policie čelí podezření, že začátkem září zasahovala neprofesionálně proti uprchlíkům v záchytném táboře Medveďov. Slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová označila zákrok policie proti běžencům za porušení jejich lidské důstojnosti.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dubovcová v pondělí promítla videozáznam ze zásahu policie v uprchlickém táboře. Třetího září odmítla skupina čtyřiceti uprchlíků stravu, žádali propuštění z tábora a skandovali „freedom, freedom“. Do jídelny vešel ředitel s tlumočníkem a vyzval uprchlíky, aby dali ruce na stůl a následně ve skupinách po pěti vycházeli z místnosti.

„Pokud tak neučiníte, bude vůči vám zakročeno,“ varoval ředitel. Tlumočník však nedokázal přeložit ani tyto jednoduché věty. Řekl například: „Put your hands on stôl“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za dveřmi jídelny už stáli členové speciální jednotky slovenské policie, kteří vycházející uprchlíky odváděli a vykonávali osobní prohlídku. Uprchlíci si následně stěžovali, že je brutálně bili. To se však nepotvrdilo.

Ombudsmanka policii vyčítá, že personál ani zasahující policisté nemluvili anglicky. „V takovém zařízení by měl být k dispozici tlumočník z angličtiny, tlumočník z arabštiny nebo perštiny by měl být k dispozici na zavolání. Zařízení specializované na cizince by mělo být připraveno na komunikaci,“ uvedla Dubovcová.

„Pokud s nimi nedokážeme komunikovat anglicky, je nepřiměřené přistupovat okamžitě k represím,“ dodala Barbara Meššová z Ligy za lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám