Hlavní obsah

Obávaná italská partyzánka zemřela ve věku 91 let

– Řím

Známá italská partyzánka Lucia Ottobriniová, která byla na černé listině obávaného velitele nacistických bezpečnostních složek v Římě Herberta Kapplera, zemřela v Římě ve věku nedožitých 91 let, informovala agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Poprava 335 italských rukojmí jednotkami SS byla odvetou za atentát v římské ulici Rasella, při němž bylo zabito několik desítek vojáků SS, a který plánovala Ottobriniová s manželem.

Článek

Komunistka Ottobriniová původem z Alsaska se spolu se svým manželem Mariem Fiorentinim a dalšími komunistickými partyzány podílela mimo jiné na plánování atentátu v římské ulici Rasella z března 1944, jemuž padlo za oběť 33 lidí, většinou příslušníků policejní jednotky Bozen (Bolzano).

Odvetným opatřením byla masová poprava 335 italských rukojmí v Ardeatinských jeskyních u Říma jednotkami SS.

Kapplera italská justice odsoudila za tento masakr v roce 1948 k doživotnímu vězení, v roce 1977 se mu ale podařilo uprchnout. Okolnosti jeho úniku jsou dodnes nejasné, podle jedné z verzí ale nemocného Kapplera, který vážil již jen 50 kilogramů, z vězeňské nemocnice vynesla ve velkém kufru jeho manželka, která o něj pečovala. V následujícím roce Kappler podlehl rakovině v tehdejším západním Německu.

Za podíl na masakru byl až v roce 1998 na doživotí odsouzen také někdejší velitel oddílů SS Erich Priebke, který si trest strávil v domácím vězení.

Sama Ottobriniová podle agentury ANSA po válce žila nedaleko ulice Rasella, kde si ještě letos stihla připomenout 70. výročí konce druhé světové války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám