Hlavní obsah

Slovenská rádia budou muset hrát víc domácí hudby

Právo, Ivan Vilček, Bratislava, Právo

Slovenský parlament tento týden schválil novelu zákona, která nařizuje rádiím hrát víc slovenské hudby. V příštím roce budou muset soukromá rádia vysílat 20 procent domácí muziky a od roku 2017 už minimálně 25 procent slovenské hudby.

Článek

Pro veřejnoprávní rozhlas platí ještě přísnější pravidla: příští rok 30 procent a od roku 2017 až 35 procent domácí tvorby. Z odvysílaných slovenských hudebních děl musí být nejméně jedna pětina nových.

Aby rozhlasové stanice nemohly zákon obcházet tím, že většinu slovenské muziky zařadí v méně poslouchaných časech po půlnoci, zákon vymezuje, že do povinných kvót se bude počítat pouze slovenská tvorba odvysílaná od 6.00 do 24.00.

Za domácí hudební dílo je považována píseň s textem ve slovenském jazyce, jejíž nejméně jeden z autorů hudby nebo nejméně jeden z autorů textu má nebo měl trvalý pobyt na území Slovenské republiky.

Tuto změnu prosazoval například zpěvák a kytarista skupiny Tublatanka Maťo Ďurinda. Společně s lídrem Elánu Jožo Rážem požadovali až třetinový podíl slovenských písniček. „Povinná kvóta, která stanovuje, kolik domácí tvorby se má hrát, existuje v deseti členských zemích Evropské unie. Takový zákon je logický, protože domácí produkce je dlouhodobě ignorovaná,“ uvedl Ďurinda.

Reklama

Výběr článků

Načítám