Hlavní obsah

Nová fáze námořního boje EU proti pašerákům lidí začne v říjnu

Řím

Za necelých čtrnáct dní začne ve Středozemním moři nová fáze boje Evropské unie proti pašerákům lidí. Oznámila to ve čtvrtek šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Vojenská plavidla členských zemí budou zasahovat proti lodím převáděčů v mezinárodních vodách a budou je moci i zabavovat.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Loď italského námořnictva Francesco Mimbelli připlouvá ke člunu s uprchlíky.

Článek

„Druhá fáze evropské operace proti obchodníkům s migranty začne 7. října,” řekla podle agentury AFP Mogheriniová po návštěvě operačního velícího střediska v Římě.

„Politické rozhodnutí bylo učiněno, prostředky jsou připraveny,“ dodala.

Nový mandát dovolí vojenským lodím pronásledovat pašeráky a zadržet je i jejich plavidla, pokud budou v mezinárodních vodách.

Evropská unie schválila před deseti dny použití vojenské síly proti pašerákům lidí, kteří operují z Libye. [celá zpráva] Unijní plavidla ale nebudou moci vstoupit do libyjských teritoriálních vod.

Unie již ve Středozemním moři vedla jednu operaci v průběhu léta. Se čtyřmi loděmi a několika letadly se ale omezovala v mezinárodních vodách pouze na monitorování zločineckých sítí, které z libyjských břehů směrem k Evropě denně odesílají lodě plné uprchlíků.

Od začátku letošního roku do konce srpna zahynulo při pokusu dostat se ilegálně do Evropy přes Středozemní moře 2630 osob, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Loni za stejnou dobu to bylo asi 2100 mrtvých, za celý loňský rok asi 3500. Celkem připlulo podle zprávy UNHCR letos do Evropy přes Středozemní moře asi 432 000 imigrantů, z toho nejvíce do Řecka (asi 309 000) a do Itálie (121 000).

Reklama

Výběr článků

Načítám