Hlavní obsah

Proč jen Evropa? Dejme uprchlíky celému světu, navrhl v Německu Orbán

Právo, ivi

Neobvyklé řešení uprchlické krize, která zasáhla Evropskou unii, navrhuje maďarský premiér. Při návštěvě Bavorska prohlásil, že by se migranti měli rozdělit podle celosvětových kvót. Maďarsko bylo v úterý jednou ze čtyř zemí, které na bruselské schůzce ministrů vnitra EU hlasovaly proti unijním kvótám na přerozdělení běženců.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán s ministerským předsedou Bavorska Horstem Seehoferem

Článek

Orbán hodlá návrh na celosvětové kvóty pro přerozdělení migrantů přednést příští týden na Valném shromáždění OSN.

„Vytvořme světový kontingent a začleňme celý svět do řešení této uprchlické krize. Ať jsou světové kvóty,“ řekl při návštěvě Bavorska, které je v rámci Německa nejvíc zasažené migrační krizí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jižní hranice Bavorska dnes chrání Maďarsko,“ dodal Orbán. „Mým cílem na summitu bude, abychom vnesli realitu do evropské politiky,“ dodal.

Na středeční summit lídrů unijních zemí předseda maďarské vlády přijíždí s několika body, které by měly řešit uprchlickou krizi.

Patří mezi ně společná evropská ochrana hranic Řecka, rozdělení běženců na uprchlíky a ekonomické migranty mimo schengenské území a závazné určení tzv. bezpečných zemí, přičemž každý stát osmadvacítky by byl automaticky považován za bezpečný.

„Evropa by měla rovněž navázat užší partnerství se zeměmi, bez nichž je migrační krize neřešitelná,“ uvedl Orbán. Konkrétně jmenoval Turecko a Rusko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám