Hlavní obsah

Dohoda získaná nátlakem. Vítězství, nebo tvrdá porážka EU? ptají se německá média

Žádný konsenzus, ale souhlas pod nátlakem, tak píše nejčtenější německý deník Bild o úterní schůzce ministrů vnitra evropské osmadvacítky, kteří odsouhlasili povinné kvóty na rozdělení běženců. Protlačení souhlasu si všímají i další média. Bayerischer Rundfunk pokládá otázku, zda toto rozhodnutí je vítězstvím, nebo porážkou pro Evropskou unii.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Uprchlíci z Afghánistánu v Aténách

Článek

"Byla to dohoda, získaná nátlakem. Ministři tak přijali rozhodnutí pouze kvalifikovanou většinou, a ne na základě konsenzu všech zemí, jak je to obvyklé," napsal Bild.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Teď teprve pořádně začne debata o rozdělování běženců i o tom, zda jsou závěry ze včerejší (úterní) schůzky skutečně vítězství, nebo spíše tvrdá porážka pro EU. O dohodě tady totiž nemůže být řeč," uvedla rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk.

Deník Rheinische Post si všímá napětí, které v Evropě panuje v otázce uprchlické krize, a varuje, že silové rozhodnutí o kvótách může na summitu EU „zapůsobit jako rozbuška“. List také obsáhle informuje o postoji slovenského premiéra Roberta Fica a všímá si jeho vyjádření, v němž Fico nazval souhlas s kvótami „diktátem Bruselu“.

Reklama

Související články

Slovensko nebude kvóty respektovat

Slovensko podle premiéra Roberta Fica nebude respektovat rozhodnutí o zavedení povinných kvót na přerozdělení migrantů a země je v této otázce připravena...

Výběr článků

Načítám