Hlavní obsah

Polsko hlasovalo proti V4, rozpad skupiny prý ale nehrozí

Právo, Pavol Minárik

Poté, co Polsko opustilo své partnery z visegradské skupiny a v Bruselu v úterý hlasovalo pro přijetí uprchlických kvót, rozvířila se v zemi debata, zda udělalo dobře, či nikoliv. Jedni mluví o vstřícném kroku, jiní o ohrožení středoevropské skupiny V4. Právě na jednání ČR, Slovenska, Maďarska a Polska země ladily společný postoj, který Polsko v úterý opustilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednání premiérů zemí V4 v Praze. Na začátku září se shodli na společném postoji k otázce uprchlíků.

Článek

„Nic horšího se ani nemohlo stát,” komentoval úterní hlasování polské ministryně vnitra v Bruselu europoslanec za opoziční Právo a spravedlnost Kazimierz Ujazdowski.

Opačný názor má ale šéf polské diplomacie Grzegorz Schetyna. Ten prohlásil, že odlišné hlasování neznamená rozpad V4, „protože Polsko s nimi své kroky konzultovalo“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle něj by hlasování proti mělo význam jen tehdy, pokud by existovala reálná šance, že by názor měl šanci projít.

„V zájmu bezpečnosti naší země a též v souvislosti s vlnou migrace z Ukrajiny do Polska a následnému postoji EU k tomuto problému, jsme se rozhodli hlasovat pro návrh,“ řekl Schetyna v polské televizi TVP.

Země si při jednáních dala podmínky a EU jich většinu přijala. „Nesouhlas při hlasování by způsobil, že bychom neměli vliv a stejně bychom museli uprchlíky přijmout, jako ČR a Slovensko,“ řekl náměstek ministra zahraničních věcí pro evropskou integraci Rafal Trzaskowski.

Slováci však už v úterý oznámili, že uprchlíky podle kvót nepřijmou a klidně kvůli rozhodnutí podniknou právní kroky. Česká vláda se o reakci poradí ve středu.

Nálepka nepřátel uprchlíků

Polsko by mělo přijmout 4600 až 4800 z celkem 66 000 uprchlíků, kteří se budou přerozdělovat. Budou pocházet ze Sýrie, Eritreje a Iráku. Prověří se z hlediska bezpečnosti.

Podle Trzaskowského je správné, že Polsko dalo vale visegradskému klubu, který už měl v Evropě nálepku zemí, kteří se k uprchlíkům chovají nepřátelsky a nejsou ochotny nikomu pomoci.

ČR se negativně staví proti kvótám navrhovaným EU, s přijetím uprchlíků ale problém nemá. Na krok Polska upozornili ještě před hlasováním čeští politici. „Obávám se, že pro dnešek to bude V3,” řekl český ministr vnitra Milan Chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám