Hlavní obsah

Opoziční poslanci zasypali kosovského premiéra vejci

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Kanonáda vajec se snesla na kosovského premiéra Isu Mustafu při jeho úterním proslovu v parlamentu. Hájil v ní dohodu s EU, která dává menšinovým Srbům v zemi větší práva ohledně místních rozpočtů a školství, uvedla agentura Reuters. Opozici se dohoda nelíbí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kosovský premiér se ocitl pod palbou vajecVideo: Reuters

 
Článek

Mustafa hájil dohodu zprostředkovanou minulý měsíc Evropskou unií, která srbské menšině usnadňuje i přístup k financování ze Srbska. Premiér zdůrazňoval, že nově vytvořená Asociace srbských obcí nebude mít výkonnou moc.

Odpůrci návrhu to však odmítli s tím, že to prohloubí etnické rozdělení Kosova. Ohlásili protesty. Několik poslanců se během projevu vysílaného televizí postavilo a začalo premiéra bombardovat vejci. Na pomoc mu přispěchala ochranka s deštníkem. Předseda parlamentu Kadri Veseli křičel: „Ostuda, ostuda!”

Kvůli incidentu bylo jednání přerušeno.

Kosovská republika vyhlásila v roce 2008 jednostranně nezávislost na Srbsku, jehož součástí dřív byla. Bělehrad ji ale dál považuje za své území. Přes sto zemí včetně ČR nezávislost Kosova uznalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám