Hlavní obsah

Musíte pomoci i vy. Merkelová kvůli běžencům apeluje na USA

Berlín
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí vyzvala USA, aby víc pomohly Evropě s přijetím uprchlíků utíkajících z Blízkého východu, Asie a Afriky před válečnými konflikty a chudobou. Pro přijetí více syrských běženců Spojenými státy se o víkendu vyslovila náměstkyně amerického ministra zahraničí Anne Richardová.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Věřit tomu, že by to Evropa mohla zvládnout zcela sama bez pomoci Spojených států, to se mi vůbec nezdá realistické," prohlásila podle agentury DPA šéfka německé vlády v Berlíně. Amerika a Evropa jsou podle ní schopny přijmout hodně migrantů a poskytnout jim ochranu. "V nejlepším případě to ale může být pomoc v nouzi," dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kancléřka si myslí, že by USA mohly přijmout více uprchlíků ze Sýrie. Mohly by také pomoci se zlepšením životních podmínek v utečeneckých táborech v Libanonu, Jordánsku a Turecku a při řešení příčin nynější migrační krize.

Do USA 10 000 lidí

Richardová v sobotu rozhlasové stanici NPR řekla, že podle jejího přesvědčení "většina vysokých představitelů amerického ministerstva zahraničí, Národní bezpečnostní rady a Bílého domu chce přijmout více běženců". "Příští rok chce prezident (Barack Obama) umožnit příchod 10 000 migrantů. Rok poté bych ráda viděla prudký nárůst tohoto čísla," dodala. [celá zpráva]

Merkelová v pondělí podle DPA rovněž řekla, že od středečního summitu evropských státníků neočekává rychlé odpovědi na otázky týkající se spravedlivého rozdělení běženců v Evropské unii nebo řešení příčin migrační krize. "Řešení během jedné noci nelze dosáhnout. (...) Budeme potřebovat hodně trpělivosti," poznamenala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám